Pyszne dania z oliwkami
Skarbnica witamin
Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na nasz organizm. Dostarczają nam potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca.
Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na organizm. Dostarczają wielu potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Oliwa wytwarzana z tych drobnych owoców obniża poziom cholesterolu i jest najbardziej znanym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed rakiem. Lubimy na niej smażyć, dodawać do sałatek i makaronów. Warto również częściej jeść surowe oliwki. Są prawdziwą bombą witamin A, B, C i E, a także źródłem wielu ważnych pierwiastków, m.in. potasu i fosforu. Czarne i zielone oliwki to składniki odpowiednie na dietach odchudzających. Jedna zawiera tylko 4 kcal! Jedzone na surowo ze skórką, stanowią znakomite źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i na długo zapełnia żołądek.