Pyszne dania z oliwkami
Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na nasz organizm. Dostarczają nam potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca.
Skarbnica witamin
Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na organizm. Dostarczają wielu potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Oliwa wytwarzana z tych drobnych owoców obniża poziom cholesterolu i jest najbardziej znanym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed rakiem. Lubimy na niej smażyć, dodawać do sałatek i makaronów. Warto również częściej jeść surowe oliwki. Są prawdziwą bombą witamin A, B, C i E, a także źródłem wielu ważnych pierwiastków, m.in. potasu i fosforu. Czarne i zielone oliwki to składniki odpowiednie na dietach odchudzających. Jedna zawiera tylko 4 kcal! Jedzone na surowo ze skórką, stanowią znakomite źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i na długo zapełnia żołądek.
Zielone czy czarne?
Różnią się nie tylko kolorem, ale również smakiem i właściwościami. Zielone mają więcej tłuszczu, są więc bardziej kaloryczne. Czarne są łagodniejsze w smaku i mają mniej sodu. Zielone owoce zbierane są w gajach jeszcze przed tym, jak dojrzeją. Czarne oliwki to takie, którym dano więcej czasu. Jednak nawet ciemne oliwki, które kupujemy w sklepach, prawdopodobnie były zrywane jako zielone. Dopiero po zbiorach leżakują w specjalnych pojemnikach wypełnionych solanką. Poddawane są procesom natleniania, w rezultacie czego stają się intensywnie czarne. To w pełni naturalne działania producentów, dzięki którym oliwki są delikatniejsze w smaku i łatwiej je wydrylować.
Tapenada
*Składniki: *150 g wydrylowanych czarnych oliwek, 2 małe ząbki czosnku, 2 łyżki kaparów w zalewie, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek, sól, pieprz, szczypta chili do smaku
*Przygotowanie: *do blendera wrzucamy oliwki, kapary, drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki. Dolewamy oliwy i soku z cytryny. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. Pastę z oliwek można trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Kurczak duszony w warzywach z oliwkami
*Składniki: *6 pałek kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 koper włoski, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów krojonych lub całych, 150 g czarnych oliwek, bazylia, sól, pieprz do smaku
*Przygotowanie: *kurczaka obsmażamy na złoto na oliwie i przekładamy do garnka żeliwnego. Na patelni obsmażamy czosnek i pokrojony koper włoski. Przekładamy do garnka. Dolewamy wino, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie dolewamy bulionu i czekamy, aż odparuje. Na koniec dodajemy oliwki, świeżą bazylię. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Sałatka grecka
*Składniki: *3 dojrzałe pomidory, 2 świeże ogórki, 1 duża czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1 opakowanie sera feta, 2 garści czarnych wydrylowanych oliwek, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, oregano, sól i pieprz
Przygotowanie: paprykę, ogórki i pomidory kroimy w sporą kostkę i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w krążki mieszamy z warzywami. Dodajemy oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą pieprzem i oregano. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i obficie polewamy oliwą z oliwek.