WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Pyszne dania z oliwkami

Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na nasz organizm. Dostarczają nam potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca.

Obraz

/ 5Skarbnica witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na organizm. Dostarczają wielu potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Oliwa wytwarzana z tych drobnych owoców obniża poziom cholesterolu i jest najbardziej znanym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed rakiem. Lubimy na niej smażyć, dodawać do sałatek i makaronów. Warto również częściej jeść surowe oliwki. Są prawdziwą bombą witamin A, B, C i E, a także źródłem wielu ważnych pierwiastków, m.in. potasu i fosforu. Czarne i zielone oliwki to składniki odpowiednie na dietach odchudzających. Jedna zawiera tylko 4 kcal! Jedzone na surowo ze skórką, stanowią znakomite źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i na długo zapełnia żołądek.

/ 5Zielone czy czarne?

Obraz
© Shutterstock.com

Różnią się nie tylko kolorem, ale również smakiem i właściwościami. Zielone mają więcej tłuszczu, są więc bardziej kaloryczne. Czarne są łagodniejsze w smaku i mają mniej sodu. Zielone owoce zbierane są w gajach jeszcze przed tym, jak dojrzeją. Czarne oliwki to takie, którym dano więcej czasu. Jednak nawet ciemne oliwki, które kupujemy w sklepach, prawdopodobnie były zrywane jako zielone. Dopiero po zbiorach leżakują w specjalnych pojemnikach wypełnionych solanką. Poddawane są procesom natleniania, w rezultacie czego stają się intensywnie czarne. To w pełni naturalne działania producentów, dzięki którym oliwki są delikatniejsze w smaku i łatwiej je wydrylować.

/ 5Tapenada

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *150 g wydrylowanych czarnych oliwek, 2 małe ząbki czosnku, 2 łyżki kaparów w zalewie, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek, sól, pieprz, szczypta chili do smaku

*Przygotowanie: *do blendera wrzucamy oliwki, kapary, drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki. Dolewamy oliwy i soku z cytryny. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. Pastę z oliwek można trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

/ 5Kurczak duszony w warzywach z oliwkami

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *6 pałek kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 koper włoski, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów krojonych lub całych, 150 g czarnych oliwek, bazylia, sól, pieprz do smaku

*Przygotowanie: *kurczaka obsmażamy na złoto na oliwie i przekładamy do garnka żeliwnego. Na patelni obsmażamy czosnek i pokrojony koper włoski. Przekładamy do garnka. Dolewamy wino, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie dolewamy bulionu i czekamy, aż odparuje. Na koniec dodajemy oliwki, świeżą bazylię. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

/ 5Sałatka grecka

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *3 dojrzałe pomidory, 2 świeże ogórki, 1 duża czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1 opakowanie sera feta, 2 garści czarnych wydrylowanych oliwek, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, oregano, sól i pieprz

Przygotowanie: paprykę, ogórki i pomidory kroimy w sporą kostkę i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w krążki mieszamy z warzywami. Dodajemy oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą pieprzem i oregano. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i obficie polewamy oliwą z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika