Pyszne dania z oliwkami

Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na nasz organizm. Dostarczają nam potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca.

Obraz

/ 5Skarbnica witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Oliwki to niewątpliwie najzdrowsze składniki kuchni śródziemnomorskiej. Są smaczne, niewiele kosztują, dobrze działają na organizm. Dostarczają wielu potrzebnych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Oliwa wytwarzana z tych drobnych owoców obniża poziom cholesterolu i jest najbardziej znanym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed rakiem. Lubimy na niej smażyć, dodawać do sałatek i makaronów. Warto również częściej jeść surowe oliwki. Są prawdziwą bombą witamin A, B, C i E, a także źródłem wielu ważnych pierwiastków, m.in. potasu i fosforu. Czarne i zielone oliwki to składniki odpowiednie na dietach odchudzających. Jedna zawiera tylko 4 kcal! Jedzone na surowo ze skórką, stanowią znakomite źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i na długo zapełnia żołądek.

/ 5Zielone czy czarne?

Obraz
© Shutterstock.com

Różnią się nie tylko kolorem, ale również smakiem i właściwościami. Zielone mają więcej tłuszczu, są więc bardziej kaloryczne. Czarne są łagodniejsze w smaku i mają mniej sodu. Zielone owoce zbierane są w gajach jeszcze przed tym, jak dojrzeją. Czarne oliwki to takie, którym dano więcej czasu. Jednak nawet ciemne oliwki, które kupujemy w sklepach, prawdopodobnie były zrywane jako zielone. Dopiero po zbiorach leżakują w specjalnych pojemnikach wypełnionych solanką. Poddawane są procesom natleniania, w rezultacie czego stają się intensywnie czarne. To w pełni naturalne działania producentów, dzięki którym oliwki są delikatniejsze w smaku i łatwiej je wydrylować.

/ 5Tapenada

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *150 g wydrylowanych czarnych oliwek, 2 małe ząbki czosnku, 2 łyżki kaparów w zalewie, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek, sól, pieprz, szczypta chili do smaku

*Przygotowanie: *do blendera wrzucamy oliwki, kapary, drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki. Dolewamy oliwy i soku z cytryny. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. Pastę z oliwek można trzymać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.

/ 5Kurczak duszony w warzywach z oliwkami

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *6 pałek kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 koper włoski, szklanka białego wina, szklanka bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów krojonych lub całych, 150 g czarnych oliwek, bazylia, sól, pieprz do smaku

*Przygotowanie: *kurczaka obsmażamy na złoto na oliwie i przekładamy do garnka żeliwnego. Na patelni obsmażamy czosnek i pokrojony koper włoski. Przekładamy do garnka. Dolewamy wino, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie dolewamy bulionu i czekamy, aż odparuje. Na koniec dodajemy oliwki, świeżą bazylię. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

/ 5Sałatka grecka

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *3 dojrzałe pomidory, 2 świeże ogórki, 1 duża czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1 opakowanie sera feta, 2 garści czarnych wydrylowanych oliwek, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, oregano, sól i pieprz

Przygotowanie: paprykę, ogórki i pomidory kroimy w sporą kostkę i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w krążki mieszamy z warzywami. Dodajemy oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą pieprzem i oregano. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i obficie polewamy oliwą z oliwek.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty