Rolada z indyka ze szpinakiem i szynką
Elegancki obiad nie musi być wcale pracochłonny ani drogi. Kiedy podasz na stół roladę z piersi indyka z szynka i szpinakiem twoi bliscy będą zachwyceni. Rolada wspaniale prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Będzie dobrze się komponować w towarzystwie gotowanych ziemniaków i sałatki z pomidorów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg piersi z indyka,
- 100 g szynki,
- 250 g szpinaku,
- 125 g sera pleśniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- masło klarowane.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a woda odparuje. Pierś indyka rozkrój na płat o grubości ok. 2 centymetrów, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Mięso dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry szynki, szpinak oraz pokruszony ser. Zwiń całość w roladę. Ułóż roladę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze