Marchewka - sprawdzone dania i inspirujące potrawy
Marchew to, tuż po kapuście i cebuli, najpopularniejsze warzywo uprawniane w Polsce. Zalicza się do roślin klimatu umiarkowanego, jest stosunkowo tania i dostępna przez cały rok. Można spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i po przetworzeniu. Co ciekawe, pomarańczowy korzeń to efekt wielowiekowych przemian w rolnictwie. Początkowo ludność znała marchewki barwy białej, żółtej i purpurowej. Pomarańczowa marchew uprawna pojawiła się w XVIII wieku w Holandii, a następnie rozprzestrzeniła się na resztę Europy. Na polskich stołach często pojawia się w postaci surówek czy dodatki do zupy, ale to niejedyne propozycje. Z okazji dnia marchewki, który obchodzimy 5 kwietnia, podpowiadamy, co ciekawego zrobić z marchewką.
Korzeniowe cudo
Marchew to, tuż po kapuście i cebuli, najpopularniejsze warzywo uprawniane w Polsce. Zalicza się do roślin klimatu umiarkowanego, jest stosunkowo tania i dostępna przez cały rok. Można spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i po przetworzeniu. Co ciekawe, pomarańczowy korzeń to efekt wielowiekowych przemian w rolnictwie. Początkowo ludność znała jedynie marchewki barwy białej, żółtej i purpurowej. Pomarańczowa marchew uprawna pojawiła się w XVIII wieku w Holandii, a następnie rozprzestrzeniła się na pozostałe państwa Europy. Na polskich stołach często pojawia się w postaci surówek czy dodatku do zupy, ale to niejedyne propozycje. Z okazji dnia marchewki, który obchodzimy 5 kwietnia, podpowiadamy, co ciekawego zrobić z marchewką.
Właściwości marchewki
Warzywo to współcześnie znane jest i wykorzystywane w niemalże wszystkich kuchniach świata. Smakosze doceniają jego chrupkość, lekką słodycz i rozmaitość zastosowań. Marchewkę polecają także dietetycy, ponieważ uzupełnia braki wielu niezbędnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej m.in. sporo cennych karotenoidów, które stanowią źródło witaminy A, zapobiegają jednocześnie chorobom nowotworowym, wzmacniają odporność, chronią wzrok i serce. Dostarcza także błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Stożkowate warzywo najwięcej składników mineralnych ma w górnej, zmniejszające się stopniowo części. Najlepiej obierać je bardzo cienko, aby nie pozbawić go prozdrowotnych właściwości zawartych w korze wtórnej. Wybierając marchewki lepiej nie sięgać po te w walcowatym kształcie, ponieważ wchłaniają sporo metali ciężkich i azotanów.
Pasztet z marchewki i soczewicy
Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, 4 duże marchewki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu, 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 3 łyżki masła orzechowego, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, sól i pieprz do smaku, siemię lniane lub sezam jako urozmaicenie (opcjonalnie, 2 łyżki).
Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, pastę, kumin i kolendrę, wymieszać. Wsypać marchewkę i dusić pod przykryciem 10 minut. Odstawić do przestudzenia. Soczewicę zmiksować z kaszą, a następnie połączyć z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodać masło i siemię lub sezam, ponownie zamieszać. Wedle uznania można dodać także ostrą paprykę. Masę przełożyć do natłuszczonej oliwą keksówki. Piec 40-50 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C. Pod koniec pieczenia zrobić tzw. test suchego patyczka. Studzić na kratce.
Surówka z marchewki
Składniki: 500 g marchewki, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 duża łyżka chrzanu.
Przygotowanie: marchewki cienko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać cukrem i odstawić do lodówki na 20-25 minut, aby puściła soki. Po tym czasie wymieszać z chrzanem i podawać.
Marchewka z groszkiem
*Składniki: *4 marchewki obrane i pokrojone w kostkę, 300 g groszku, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól do smaku, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *warzywa przełożyć do garnka i zalać małą ilością wody. Posolić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dolać wody i zamieszać. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, a następnie wlać ją do garnka z warzywami. Doprawić całość gałką, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dosolić lub posłodzić według własnego uznania.
Babeczki marchewkowe
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g masła, 1 łyżeczka cynamonu, 1 średnia marchewka, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: masło rozpuścić i przestudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. Dodać przesianą mąkę, proszek, cynamon i wymieszać. Wlać masło i 2 rozmącone jajka oraz 1 żółtko. Dosłodzić cukrami i miodem. Pozostałe białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do papilotek i formy na muffiny, do 2/3 wysokości. Piec w 175 stopniach C przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Chipsy marchewkowe
Składniki: 1 duża marchewka (lub więcej), 1 łyżka oliwy z oliwek, 2-3 gałązki świeżego tymianku.
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 185 stopni C. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać w miseczce z posiekanym tymiankiem i oliwą. Piec 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, studzić na kratce.
Placuszki marchewkowe
Składniki: 4 duże marchewki, 1 duże jajko, 2-3 łyżki mąki, 50 g sera żółtego,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia. Do podania kolendra i sos jogurtowy.
Przygotowanie: marchewki umyć, obrać i zetrzeć do miski. Dodać przesianą mąkę, proszek, rozbełtane jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszać, wsypać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut z obu stron. Rumiane wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z zieleniną i jogurtem naturalnym.
Zupa marchewkowa
Składniki: 1 kg marchwi, 100 g masła, 1 pomarańcza, korzeń imbiru o długości kciuka, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego, 150 ml śmietany 30 proc., sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku.
Sok marchewkowo-owocowy
*Składniki: *1 pomarańcza, 1 marchewka, 1 gruszka, kawałek selera naciowego.
Przygotowanie: za pomocą sokowirówki wycisnąć sok z każdego produktu, przelać do szklanki.