Marchewka - sprawdzone dania i inspirujące potrawy
Korzeniowe cudo
Marchew to, tuż po kapuście i cebuli, najpopularniejsze warzywo uprawniane w Polsce. Zalicza się do roślin klimatu umiarkowanego, jest stosunkowo tania i dostępna przez cały rok. Można spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i po przetworzeniu. Co ciekawe, pomarańczowy korzeń to efekt wielowiekowych przemian w rolnictwie. Początkowo ludność znała marchewki barwy białej, żółtej i purpurowej. Pomarańczowa marchew uprawna pojawiła się w XVIII wieku w Holandii, a następnie rozprzestrzeniła się na resztę Europy. Na polskich stołach często pojawia się w postaci surówek czy dodatki do zupy, ale to niejedyne propozycje. Z okazji dnia marchewki, który obchodzimy 5 kwietnia, podpowiadamy, co ciekawego zrobić z marchewką.
Marchew to, tuż po kapuście i cebuli, najpopularniejsze warzywo uprawniane w Polsce. Zalicza się do roślin klimatu umiarkowanego, jest stosunkowo tania i dostępna przez cały rok. Można spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i po przetworzeniu. Co ciekawe, pomarańczowy korzeń to efekt wielowiekowych przemian w rolnictwie. Początkowo ludność znała jedynie marchewki barwy białej, żółtej i purpurowej. Pomarańczowa marchew uprawna pojawiła się w XVIII wieku w Holandii, a następnie rozprzestrzeniła się na pozostałe państwa Europy. Na polskich stołach często pojawia się w postaci surówek czy dodatku do zupy, ale to niejedyne propozycje. Z okazji dnia marchewki, który obchodzimy 5 kwietnia, podpowiadamy, co ciekawego zrobić z marchewką.