5 pomysłów na kotlety mielone. Klasyczny przepis w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Kotlet mielony jakiego nie znacie

Obraz
© Shutterstock.com

Podawane z buraczkami, ziemniakami lub kapustą. Kotlety mielone, uwielbiane od pokoleń, stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Lubisz połączenie nowoczesności z klasyką? Poznaj nasze pomysły na zmianę klasycznego przepisu z zachowaniem tradycji i znanych z rodzinnych stron smaków.

/ 6Kotlety mielone z jabłkiem i porem

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY-SA

Do klasycznego przepisu na kotlety mielone dodajemy 2 jabłka i por. Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wyciskamy z nich sok. Por kroimy w drobne paski i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy do mięsa, cebuli, jajek i doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy dodać też 3 łyżki otrębów owsianych. Dzięki tym nietypowym dodatkom kotlety będą soczyste i delikatne.

/ 6Kotlety mielone z grzybowym farszem

Obraz
© Shutterstock.com

Grzybowy farsz odświeży tradycyjną wersję kotletów mielonych. Jak go przygotować? Grzyby leśne np. podgrzybki (możemy je zastąpić pieczarkami) kroimy w drobne paski. Gotujemy na małym ogniu. Następnie po odsączeniu dodajemy do nich podsmażoną cebulę i dusimy. Przyprawiamy ziołami do smaku: tymiankiem lub majerankiem.

/ 6Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

Obraz
© 123RF

Do zmielonego mięsa i cebuli dodajemy rozdrobniony, ugotowany wcześniej kalafior i pokrojoną kapustę pekińską. Dodajemy sól, pieprz, imbir, kmin, tymianek i prażone pestki dyni.

/ 6Kotlety mielone z kaszą

Obraz
© 123RF

Hreczanyki, znane na Podkarpaciu kotlety mielone z kaszą gryczaną, to nie jedyna możliwość na połączenie kaszy i mielonego mięsa. Wariacji tego dania jest mnóstwo. Możemy więc przyrządzić kotlety mielone m.in. z kaszą jaglaną, jęczmienną, a nawet z kaszą manną.

/ 6Kotlety mielone z mozzarellą

Obraz
© Shutterstock.com

Przepis na to danie jest bardzo proste. Przyrządzając kotlety mielone według naszego ulubionego przepisu, wkładamy do środka kawałek mozzarelli i szczelnie zalepiamy. Do tej potrawy możemy dodać m.in. paprykę, suszone pomidory, szczypior lub świeżą bazylię.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej