5 pomysłów na kotlety mielone. Klasyczny przepis w nowej odsłonie
Kotlet mielony jakiego nie znacie
Podawane z buraczkami, ziemniakami lub kapustą. Kotlety mielone, uwielbiane od pokoleń, stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. Lubisz połączenie nowoczesności z klasyką? Poznaj nasze pomysły na zmianę klasycznego przepisu z zachowaniem tradycji i znanych z rodzinnych stron smaków.
Kotlety mielone z jabłkiem i porem
Do klasycznego przepisu na kotlety mielone dodajemy 2 jabłka i por. Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wyciskamy z nich sok. Por kroimy w drobne paski i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy do mięsa, cebuli, jajek i doprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy dodać też 3 łyżki otrębów owsianych. Dzięki tym nietypowym dodatkom kotlety będą soczyste i delikatne.
Kotlety mielone z grzybowym farszem
Grzybowy farsz odświeży tradycyjną wersję kotletów mielonych. Jak go przygotować? Grzyby leśne np. podgrzybki (możemy je zastąpić pieczarkami) kroimy w drobne paski. Gotujemy na małym ogniu. Następnie po odsączeniu dodajemy do nich podsmażoną cebulę i dusimy. Przyprawiamy ziołami do smaku: tymiankiem lub majerankiem.
Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską
Do zmielonego mięsa i cebuli dodajemy rozdrobniony, ugotowany wcześniej kalafior i pokrojoną kapustę pekińską. Dodajemy sól, pieprz, imbir, kmin, tymianek i prażone pestki dyni.
Kotlety mielone z kaszą
Hreczanyki, znane na Podkarpaciu kotlety mielone z kaszą gryczaną, to nie jedyna możliwość na połączenie kaszy i mielonego mięsa. Wariacji tego dania jest mnóstwo. Możemy więc przyrządzić kotlety mielone m.in. z kaszą jaglaną, jęczmienną, a nawet z kaszą manną.
Kotlety mielone z mozzarellą
Przepis na to danie jest bardzo proste. Przyrządzając kotlety mielone według naszego ulubionego przepisu, wkładamy do środka kawałek mozzarelli i szczelnie zalepiamy. Do tej potrawy możemy dodać m.in. paprykę, suszone pomidory, szczypior lub świeżą bazylię.