Trwa ładowanie...
d45ud42
04-01-2022 10:44

Podkarpackie proziaki. Regionalny specjał w prostym przepisie

Przepis

Proziaki, czyli chlebki sodowe, to przysmak znany na Podkarpaciu. Proziaki doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d45ud42
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 500 g maślanki w temp. pokojowej,
  • 2 jajka,
  • 700 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 pełna łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,

Ponadto:

  • mąka do podsypania.
Przepis
  • Mąkę wymieszać z sodą i solą.
  • Do dużej miski wlać maślankę, wbić jajka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesiane suche składniki. Na początku mieszać dużą np. drewnianą łyżką, a kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką. Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min w temp. pokojowej.
  • Ciasto zrolować na wałek, pokroić na ok. 20 części, uformować kule wielkości mandarynki.
  • Ułożyć w odstępach na desce podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm.
  • Piec z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.
Podkarpackie proziaki. Regionalny specjał w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ud42
d45ud42
d45ud42
d45ud42
Więcej tematów
d45ud42