Podkarpackie proziaki. Regionalny specjał w prostym przepisie
Proziaki, czyli chlebki sodowe, to przysmak znany na Podkarpaciu. Proziaki doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Składniki na ok. 20 szt.:
- 500 g maślanki w temp. pokojowej,
- 2 jajka,
- 700 g mąki pszennej tortowej,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 pełna łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
Ponadto:
- mąka do podsypania.
- Mąkę wymieszać z sodą i solą.
- Do dużej miski wlać maślankę, wbić jajka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesiane suche składniki. Na początku mieszać dużą np. drewnianą łyżką, a kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką. Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi.
- Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min w temp. pokojowej.
- Ciasto zrolować na wałek, pokroić na ok. 20 części, uformować kule wielkości mandarynki.
- Ułożyć w odstępach na desce podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm.
- Piec z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze