Przyprawy, które odchudzają

Pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie.

Obraz

/ 11Przyprawy, które odchudzają

Obraz
© sxc.hu

Pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie. A wszystko to smacznie i naturalnie, bo te specyfiki wspomagające odchudzanie to po prostu zwykłe przyprawy, nie zawsze powszechnie stosowane w kuchnie, ale warte polecenia.

/ 11Pieprz

Obraz
© sxc.hu

Jak wszystkie ostre przyprawy, przyspiesza przemianę materii. Wspomaga też pracę wątroby i usprawnia proces spalania tłuszczu, jest więc szczególnie polecany jako dodatek do potraw ciężkich i tłustych, choć równie dobrze komponuje się z golonką, jak z rybą, sosem czy zupą. Podobne działanie wykazuje ostra papryka.

/ 11Imbir

Obraz
© sxc.hu

Poprzez pobudzenie żołądka do wydzielania soków trawiennych oraz usprawnienie pracy jelit ta korzenna przyprawa o mocnym zapachu przyspiesza metabolizm. Działa również rozgrzewająco, a swoim palącym smakiem może zdominować smak potrawy, dlatego imbiru należy używać oszczędnie - zwłaszcza że obok opisanych właściwości wzmaga apetyt. Analogiczny wpływ na organizm ma cynamon.

/ 11Ocet jabłkowy

Obraz
© sxc.hu

Dzięki wysokiej zawartości pektyny przyspiesza metabolizm, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga syntezę enzymów trawiennych (jak również obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu). Dowiedziono, że zażywany regularnie, usuwa złogi tłuszczowe i pomaga rozszczepiać lipidy, przyczyniając się powoli, ale skutecznie, do procesu odchudzania. Znakomicie pasuje do wielu sałatek oraz potraw z białego mięsa.

/ 11Curry

Obraz
© sxc.hu

Kluczowy składnik to kurkuma - żółta substancja zawierająca przeciwutleniacz nazwany przez naukowców kurkuminą. Ten związek chemiczny sprawia, że nasze ciało skuteczniej trawi jedzenie, oraz zapobiega powstawaniu nowej tkanki tłuszczowej. Znaczne zmniejszenie odkładania się komórek tłuszczowych widać szczególnie przy dodaniu curry do ciężkich, tłustych dań. Poprzez ograniczenie powstawania nowych naczyń krwionośnych kurkumina utrudnia rozprzestrzenianie się tłuszczu.

/ 11Chili

Obraz
© sxc.hu

Duża zawartość kapsaicyny (alkaloid odpowiedzialny za piekący smak) sprawia, że jest to najostrzejsza przyprawa stosowana w kuchni. W dużych ilościach kapsaicyna jest toksyczna i może powodować uszkodzenia wątroby, jednak w niewielkich powoduje przyjemne uczucie ciepła, pobudza procesy trawienne oraz zwiększa apetyt. Chili najlepiej podkreśla smak dań mięsnych oraz warzywnych.

/ 11Kminek

Obraz
© sxc.hu

Nasiona tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, komponujący się szczególnie z kapustą, potrawami rybnymi i mięsnymi, a także wybranych sałatek. Obecność kminku w daniu powoduje zwiększone wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, czego skutkiem jest przyspieszenie trawienia. Pobudza też pracę nerek, zapobiegając w ten sposób zatrzymaniu wody w organizmie.

/ 11Szałwia

Obraz
© sxc.hu

Reguluje perystaltykę jelit, usprawniając tym samym absorpcję składników odżywczych ze spożytych pokarmów. Pobudza też wydzielanie przez żołądek soków trawiennych i wspomaga rozkładanie tłuszczu, zwłaszcza pochodzącego z serów oraz czerwonych mięs, dobrze więc ją łączyć z takimi właśnie potrawami.

/ 11Mięta

Obraz
© sxc.hu

Zwiększa wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza proces trawienia oraz ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przeciwdziała również wzdęciom i nadmiernej fermentacji, a na dodatek wyśmienicie podkreśla smak zapiekanek, dań rybnych, zup jarzynowych oraz serów.

10 / 11Chrzan i kolendra

Obraz
© sxc.hu

Chrzan bardzo pobudza metabolizm i dopinguje układ pokarmowy do szybszego, bardziej energicznego działania. Warunkiem uzyskania takiego efektu jest użycie chrzanu w naturalnej postaci, a więc nie jako papki wyciąganej ze słoika, tylko korzenia świeżo startego na tarce. Kolendra z kolei pobudza żołądek do wydzielania większych ilości soków trawiennych, wspomaga pracę układu pokarmowego, działa też moczopędnie, zapobiegając zatrzymywaniu wody w organizmie. Dobrze pasuje do potraw kuchni orientalnej.

11 / 11Tymianek i majeranek

Obraz
© sxc.hu

Tymianek ułatwia trawienie zwłaszcza potraw tłustych, zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych, pochodzenia zwierzęcego - które najłatwiej odkładają się w ciele. Świetnie akcentuje smak warzyw, grzybów oraz drobiu.
Majeranek usprawnia trawienie przez wspomaganie wydzielania żółci oraz przyspieszenie metabolizmu, zapobiega również wzdęciom.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje