Przyprawy, które odchudzają

Pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie.

Obraz

/ 11Przyprawy, które odchudzają

Obraz
© sxc.hu

Pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie. A wszystko to smacznie i naturalnie, bo te specyfiki wspomagające odchudzanie to po prostu zwykłe przyprawy, nie zawsze powszechnie stosowane w kuchnie, ale warte polecenia.

/ 11Pieprz

Obraz
© sxc.hu

Jak wszystkie ostre przyprawy, przyspiesza przemianę materii. Wspomaga też pracę wątroby i usprawnia proces spalania tłuszczu, jest więc szczególnie polecany jako dodatek do potraw ciężkich i tłustych, choć równie dobrze komponuje się z golonką, jak z rybą, sosem czy zupą. Podobne działanie wykazuje ostra papryka.

/ 11Imbir

Obraz
© sxc.hu

Poprzez pobudzenie żołądka do wydzielania soków trawiennych oraz usprawnienie pracy jelit ta korzenna przyprawa o mocnym zapachu przyspiesza metabolizm. Działa również rozgrzewająco, a swoim palącym smakiem może zdominować smak potrawy, dlatego imbiru należy używać oszczędnie - zwłaszcza że obok opisanych właściwości wzmaga apetyt. Analogiczny wpływ na organizm ma cynamon.

/ 11Ocet jabłkowy

Obraz
© sxc.hu

Dzięki wysokiej zawartości pektyny przyspiesza metabolizm, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga syntezę enzymów trawiennych (jak również obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu). Dowiedziono, że zażywany regularnie, usuwa złogi tłuszczowe i pomaga rozszczepiać lipidy, przyczyniając się powoli, ale skutecznie, do procesu odchudzania. Znakomicie pasuje do wielu sałatek oraz potraw z białego mięsa.

/ 11Curry

Obraz
© sxc.hu

Kluczowy składnik to kurkuma - żółta substancja zawierająca przeciwutleniacz nazwany przez naukowców kurkuminą. Ten związek chemiczny sprawia, że nasze ciało skuteczniej trawi jedzenie, oraz zapobiega powstawaniu nowej tkanki tłuszczowej. Znaczne zmniejszenie odkładania się komórek tłuszczowych widać szczególnie przy dodaniu curry do ciężkich, tłustych dań. Poprzez ograniczenie powstawania nowych naczyń krwionośnych kurkumina utrudnia rozprzestrzenianie się tłuszczu.

/ 11Chili

Obraz
© sxc.hu

Duża zawartość kapsaicyny (alkaloid odpowiedzialny za piekący smak) sprawia, że jest to najostrzejsza przyprawa stosowana w kuchni. W dużych ilościach kapsaicyna jest toksyczna i może powodować uszkodzenia wątroby, jednak w niewielkich powoduje przyjemne uczucie ciepła, pobudza procesy trawienne oraz zwiększa apetyt. Chili najlepiej podkreśla smak dań mięsnych oraz warzywnych.

/ 11Kminek

Obraz
© sxc.hu

Nasiona tej rośliny mają bardzo charakterystyczny smak, komponujący się szczególnie z kapustą, potrawami rybnymi i mięsnymi, a także wybranych sałatek. Obecność kminku w daniu powoduje zwiększone wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, czego skutkiem jest przyspieszenie trawienia. Pobudza też pracę nerek, zapobiegając w ten sposób zatrzymaniu wody w organizmie.

/ 11Szałwia

Obraz
© sxc.hu

Reguluje perystaltykę jelit, usprawniając tym samym absorpcję składników odżywczych ze spożytych pokarmów. Pobudza też wydzielanie przez żołądek soków trawiennych i wspomaga rozkładanie tłuszczu, zwłaszcza pochodzącego z serów oraz czerwonych mięs, dobrze więc ją łączyć z takimi właśnie potrawami.

/ 11Mięta

Obraz
© sxc.hu

Zwiększa wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza proces trawienia oraz ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przeciwdziała również wzdęciom i nadmiernej fermentacji, a na dodatek wyśmienicie podkreśla smak zapiekanek, dań rybnych, zup jarzynowych oraz serów.

10 / 11Chrzan i kolendra

Obraz
© sxc.hu

Chrzan bardzo pobudza metabolizm i dopinguje układ pokarmowy do szybszego, bardziej energicznego działania. Warunkiem uzyskania takiego efektu jest użycie chrzanu w naturalnej postaci, a więc nie jako papki wyciąganej ze słoika, tylko korzenia świeżo startego na tarce. Kolendra z kolei pobudza żołądek do wydzielania większych ilości soków trawiennych, wspomaga pracę układu pokarmowego, działa też moczopędnie, zapobiegając zatrzymywaniu wody w organizmie. Dobrze pasuje do potraw kuchni orientalnej.

11 / 11Tymianek i majeranek

Obraz
© sxc.hu

Tymianek ułatwia trawienie zwłaszcza potraw tłustych, zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych, pochodzenia zwierzęcego - które najłatwiej odkładają się w ciele. Świetnie akcentuje smak warzyw, grzybów oraz drobiu.
Majeranek usprawnia trawienie przez wspomaganie wydzielania żółci oraz przyspieszenie metabolizmu, zapobiega również wzdęciom.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów