Pieczone udka z kurczaka. Przepis na szybki obiad dla całej rodziny
Udka z kurczaka najlepiej sprawdzają się pieczone, marynowane w aromatycznych przyprawach nigdy nie będą nudne. Do tego świeże lub duszone warzywa, pieczone ziemniaczki i pyszny obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 udka (tylko dolna część, tzw. pałka) kurczaka
- 4 cienkie plastry chudego, wędzonego boczku
- 1/2 kg ziemniaków
- 5-6 ząbków czosnku w łupinkach
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka,
- chilli, rozmaryn
- Udka natrzeć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką, szczyptą chilli. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić na sicie.
- Rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć ziemniaki, oprószyć suszonym rozmarynem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Udka owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Naczynie powinno na tyle duże, żeby zmieściły się w nim również ziemniaki.
- Same udka podpiec ok. 10 min. Do naczynia dołożyć ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku.
- Piec 20 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia wrzucić pomidorki koktajlowe.
Przepis dodał użytkownik ola2620
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze