Lekka sałatka z burakiem i fetą. Proste składniki, wielki efekt
W styczniu wielu z nas ma postanowienie, by zacząć się lepiej odżywiać. Zdrowa dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń - może być naprawdę smakowita. Mamy dla was przepis na lekką sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta. Warto wypróbować. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 1 czerwony burak o wadze ok. 200 g
- garść rukoli
- 50 g półtłustego sera feta
- 20 g łuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżka oleju z nasion ostropestu
Zaczynamy od upieczenia buraka. Szorujemy go szczoteczką pod wodą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około godzinę. Możemy go dorzucić do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa czy ciasta. Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Następnie obieramy cienko buraka i kroimy w średnią kostkę. Dorzucamy go do rukoli. Wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość należy skropić olejem z ostropestu lub oliwą z oliwek. Na koniec prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi sałatkę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze