WP

Lekka sałatka z burakiem i fetą. Proste składniki, wielki efekt - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog.pl
Podziel się

W styczniu wielu z nas ma postanowienie, by zacząć się lepiej odżywiać. Zdrowa dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń - może być naprawdę smakowita. Mamy dla was przepis na lekką sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta. Warto wypróbować. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".

Składniki
  • 1 czerwony burak o wadze ok. 200 g
  • garść rukoli
  • 50 g półtłustego sera feta
  • 20 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oleju z nasion ostropestu
Przepis

Zaczynamy od upieczenia buraka. Szorujemy go szczoteczką pod wodą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około godzinę. Możemy go dorzucić do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa czy ciasta. Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Następnie obieramy cienko buraka i kroimy w średnią kostkę. Dorzucamy go do rukoli. Wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość należy skropić olejem z ostropestu lub oliwą z oliwek. Na koniec prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi sałatkę.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP