Trwa ładowanie...
d1uil1i
d1uil1i

Lekka sałatka z burakiem i fetą. Proste składniki, wielki efekt

Przepis

W styczniu wielu z nas ma postanowienie, by zacząć się lepiej odżywiać. Zdrowa dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń - może być naprawdę smakowita. Mamy dla was przepis na lekką sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta. Warto wypróbować. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".

3.1
(24 głosy)
Oceń:
d1uil1i
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Dietolog.pl
Zdjęcie
Składniki
  • 1 czerwony burak o wadze ok. 200 g
  • garść rukoli
  • 50 g półtłustego sera feta
  • 20 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oleju z nasion ostropestu
Przepis

Zaczynamy od upieczenia buraka. Szorujemy go szczoteczką pod wodą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około godzinę. Możemy go dorzucić do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa czy ciasta. Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Następnie obieramy cienko buraka i kroimy w średnią kostkę. Dorzucamy go do rukoli. Wierzch posypujemy pokruszonym serem. Całość należy skropić olejem z ostropestu lub oliwą z oliwek. Na koniec prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi sałatkę.

Lekka sałatka z burakiem i fetą. Proste składniki, wielki efekt
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1uil1i

Podziel się opinią

32
2
Share
d1uil1i
d1uil1i

d1uil1i
d1uil1i
d1uil1i