Burak - dla krwi i figury

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Entuzjaści zachwycają się jego niezwykłą barwą, przeciwnicy wytykają, że sok z niego koszmarnie plami. Te skrajne uczucia budzi niezwykle popularny w Polsce burak.

Obraz

/ 8Niedoceniony polski produkt

Obraz

Wiele osób zna go doskonale, ale nie do końca wie, co można z niego zrobić. Burak jest oczywiście podstawą jednej z najbardziej znanych u nas zup - barszczu czerwonego. Pojawia się też na talerzu w towarzystwie białej kapusty i marchewki, w serwowanych w restauracjach "zestawach surówek". Sprawdzone, ale oklepane potrawy z buraka mogą być punktem wyjścia do poeksperymentowania z tym warzywem w kuchni. Zwłaszcza, że produkt ten wykazuje właściwości krwiotwórcze i bardzo skutecznie wspomaga odchudzanie.

/ 8Zrób z buraka... ciasto!

/ 8Doda sił

Obraz

- Nie ma wątpliwości, że burak to jedno z warzyw, które najlepiej sprawdza się w walce z anemią. Mitem jest jednak opinia, że to zasługa zawartego w buraku żelaza. Nie dość, że pierwiastek ten występuje w nim w raczej niewielkich ilościach, to jeszcze jest to żelazo niehemowe, które bardzo słabo się wchłania. Sytuację w pewnym stopniu poprawia jednak obecność witaminy C, która wspomaga przyswajania żelaza - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska. - Jednak anemia bierze się nie tylko z niedoboru żelaza. Ogromne znaczenie dla kondycji krwi mają też substancje, których w buraku jest bardzo dużo - kwas foliowy i witaminy z grupy B.

/ 8Pozytywny wpływ na krew

Obraz
© WP.PL

Włączając buraki do codziennej diety, nie tylko wykorzystujemy jego właściwości krwiotwórcze. Warzywo to przeciwdziała też występowaniu wielu chorób. - Istotnym składnikiem buraka, jest barwnik z grupy antycyjanów - betanina. To roślinny przeciwutleniacz, który ma działanie przeciwnowotworowe i obniża poziom homocysteiny, aminokwasu, który podobnie jak cholesterol, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób krążenia - mówi dietetyczka. - Z kolei poziom cholesterolu obniżają obecne w czerwonym warzywie fitosterole.

/ 8Źródło witamin i minerałów

Obraz

Burak to także dobre źródło stabilizującego ciśnienie krwi potasu, a także sporo wapnia i magnezu. - Burak ma właściwości bakteriobójcze. A jeśli go ukwasimy będzie też dobrym źródłem probiotyków - dodaje Barbara Dąbrowska-Górska. - W kontekście buraka warto też wspomnieć o botwince, bogatej w kwas foliowy oraz witaminy C i K.

/ 8Przysmak dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób sięga po buraki przede wszystkim ze względu na ich właściwości wspierające odchudzanie. - Ma on tylko 43 kcal w 100 gramach. Jednak to nie niska kaloryczność powoduje, że to pyszne warzywo zajmuje ważne miejsce w dietach odchudzających. Przede wszystkim sprawia to obecny w nim błonnik - przekonuje specjalistka ds żywienia człowieka. - W buraku znajdują się obie frakcje błonnika. Ten rozpuszczalny w wodzie puchnie w przewodzie pokarmowym i daje uczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, pobudza z kolei ruchy perystaltyczne jelit, pomaga usuwać zalegające w nich resztki pokarmowe i toksyny.

/ 8Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Sposobów na wykorzystanie buraka w kuchni są setki. Poza barszczem i surówką z tartego warzywa, można też zrobić modne ostatnio carpaccio z oliwą i orzechami. - Największą wartość - poza surowymi - mają buraki pieczone. Trzeba jednak pamiętać, że upieczenie buraka trwa ponad godzinę. Nie włączajmy więc piekarnika dla jednej sztuki. Przygotujmy od razu kilka. Jeśli ich nie zużyjemy, upieczone - możemy zamrozić - radzi dietetyczka. - Buraka najlepiej piec w folii. Skórkę zdejmujemy dopiero po upieczeniu. Potem możemy go pokroić na carpaccio, albo przygotować piękny i pyszny krem z buraka, lub dodać go do humusu. Doda on paście z cieciorki słodyczy i pięknej barwy.

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Burak doskonale nadaje się też na surówki. Zarówno te serwowane na zimno, jak i na gorąco. Może być również składnikiem rozmaitych sałatek. - Ja polecam konkretne sałatki buraczane, które nie będą dodatkiem do obiadu czy kolacji, a samodzielnym sycącym daniem, np. z kurczakiem, fetą czy mozzarellą i komosą ryżową. Doskonała jest też zapiekanka z buraków, pizza z burakami oraz buraki faszerowana, które przygotowujemy dokładnie tak jak ziemniaki - dodaje ekspertka. - Ogromną zaletą buraka jest bowiem jego wielka uniwersalność. Nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem