Burak - dla krwi i figury

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Entuzjaści zachwycają się jego niezwykłą barwą, przeciwnicy wytykają, że sok z niego koszmarnie plami. Te skrajne uczucia budzi niezwykle popularny w Polsce burak.

Obraz

/ 8Niedoceniony polski produkt

Obraz

Wiele osób zna go doskonale, ale nie do końca wie, co można z niego zrobić. Burak jest oczywiście podstawą jednej z najbardziej znanych u nas zup - barszczu czerwonego. Pojawia się też na talerzu w towarzystwie białej kapusty i marchewki, w serwowanych w restauracjach "zestawach surówek". Sprawdzone, ale oklepane potrawy z buraka mogą być punktem wyjścia do poeksperymentowania z tym warzywem w kuchni. Zwłaszcza, że produkt ten wykazuje właściwości krwiotwórcze i bardzo skutecznie wspomaga odchudzanie.

/ 8Zrób z buraka... ciasto!

/ 8Doda sił

Obraz

- Nie ma wątpliwości, że burak to jedno z warzyw, które najlepiej sprawdza się w walce z anemią. Mitem jest jednak opinia, że to zasługa zawartego w buraku żelaza. Nie dość, że pierwiastek ten występuje w nim w raczej niewielkich ilościach, to jeszcze jest to żelazo niehemowe, które bardzo słabo się wchłania. Sytuację w pewnym stopniu poprawia jednak obecność witaminy C, która wspomaga przyswajania żelaza - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska. - Jednak anemia bierze się nie tylko z niedoboru żelaza. Ogromne znaczenie dla kondycji krwi mają też substancje, których w buraku jest bardzo dużo - kwas foliowy i witaminy z grupy B.

/ 8Pozytywny wpływ na krew

Obraz
© WP.PL

Włączając buraki do codziennej diety, nie tylko wykorzystujemy jego właściwości krwiotwórcze. Warzywo to przeciwdziała też występowaniu wielu chorób. - Istotnym składnikiem buraka, jest barwnik z grupy antycyjanów - betanina. To roślinny przeciwutleniacz, który ma działanie przeciwnowotworowe i obniża poziom homocysteiny, aminokwasu, który podobnie jak cholesterol, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób krążenia - mówi dietetyczka. - Z kolei poziom cholesterolu obniżają obecne w czerwonym warzywie fitosterole.

/ 8Źródło witamin i minerałów

Obraz

Burak to także dobre źródło stabilizującego ciśnienie krwi potasu, a także sporo wapnia i magnezu. - Burak ma właściwości bakteriobójcze. A jeśli go ukwasimy będzie też dobrym źródłem probiotyków - dodaje Barbara Dąbrowska-Górska. - W kontekście buraka warto też wspomnieć o botwince, bogatej w kwas foliowy oraz witaminy C i K.

/ 8Przysmak dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób sięga po buraki przede wszystkim ze względu na ich właściwości wspierające odchudzanie. - Ma on tylko 43 kcal w 100 gramach. Jednak to nie niska kaloryczność powoduje, że to pyszne warzywo zajmuje ważne miejsce w dietach odchudzających. Przede wszystkim sprawia to obecny w nim błonnik - przekonuje specjalistka ds żywienia człowieka. - W buraku znajdują się obie frakcje błonnika. Ten rozpuszczalny w wodzie puchnie w przewodzie pokarmowym i daje uczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, pobudza z kolei ruchy perystaltyczne jelit, pomaga usuwać zalegające w nich resztki pokarmowe i toksyny.

/ 8Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Sposobów na wykorzystanie buraka w kuchni są setki. Poza barszczem i surówką z tartego warzywa, można też zrobić modne ostatnio carpaccio z oliwą i orzechami. - Największą wartość - poza surowymi - mają buraki pieczone. Trzeba jednak pamiętać, że upieczenie buraka trwa ponad godzinę. Nie włączajmy więc piekarnika dla jednej sztuki. Przygotujmy od razu kilka. Jeśli ich nie zużyjemy, upieczone - możemy zamrozić - radzi dietetyczka. - Buraka najlepiej piec w folii. Skórkę zdejmujemy dopiero po upieczeniu. Potem możemy go pokroić na carpaccio, albo przygotować piękny i pyszny krem z buraka, lub dodać go do humusu. Doda on paście z cieciorki słodyczy i pięknej barwy.

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Burak doskonale nadaje się też na surówki. Zarówno te serwowane na zimno, jak i na gorąco. Może być również składnikiem rozmaitych sałatek. - Ja polecam konkretne sałatki buraczane, które nie będą dodatkiem do obiadu czy kolacji, a samodzielnym sycącym daniem, np. z kurczakiem, fetą czy mozzarellą i komosą ryżową. Doskonała jest też zapiekanka z buraków, pizza z burakami oraz buraki faszerowana, które przygotowujemy dokładnie tak jak ziemniaki - dodaje ekspertka. - Ogromną zaletą buraka jest bowiem jego wielka uniwersalność. Nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść