WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Fakty o truskawkach. Musisz je znać, zanim kupisz owoce

Czerwiec to czas, gdy wraz z latem przychodzą sezonowe owoce i warzywa. Szczególną popularnością cieszą się truskawki – kuszą zapachem, wyglądem i smakiem. Dają szerokie pole do popisu w kuchni. W dodatku są skarbnicą cennych dla zdrowia składników – co udowadnia w naszej rozmowie Agata Lewandowska, dietetyk z poradni Dietosfera. Ekspertka radzi też, jakich błędów unikać w trakcie zakupu i przygotowania tych produktów.

Sezon na truskawki
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Pomorska

Co daje nam jedzenie sezonowych truskawek?
Truskawki są nie tylko smaczne i słodkie. Jedzone regularnie dostarczają m.in. sporo witaminy C, która wspomaga naszą odporność oraz kondycję skóry. Są również źródłem polifenoli. Substancje te zwalczają wolne rodniki, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka poważnych chorób oraz przedwczesnego starzenia. W truskawkach znajdziemy też błonnik wspomagający pracę jelit. Warto podkreślić, że najwięcej wartości mają świeże truskawki. Ponadto im szybciej je zjemy od zerwania z krzaka, tym lepiej. Truskawki w formie kompotu, upieczone w cieście itp. tracą część cennych składników – m.in. wspomnianą witaminę C, która nie lubi wysokich temperatur.

Czym kierować się przy zakupie tych owoców i jakich błędów nie popełniać?
Kupując owoce na wolno stojących straganach, zwróćmy uwagę na pogodę. Jeśli dzień jest gorący lub bardzo wilgotny, po truskawki najlepiej wybrać się rano - im krócej będą leżeć w niekorzystnych warunkach, tym później się zepsują. Polecam obejrzeć owoce, czy nie są nadgniłe lub spleśniałe. Ich spożycie, nawet po odkrojeniu kawałka z widoczną pleśnią, grozi problemami zdrowotnymi. Najlepiej kupować truskawki, które nie są poobijane i umazane wypływającym sokiem. Warto transportować je w sztywnym pojemniku, wiaderku lub łubiance. Przed dalszym przechowywaniem, zgniecione czy nadpsute owoce należy usunąć, ponieważ wtedy pozostałe dłużej nam poleżą. Wystarczy kilka pogniecionych lub nadpsutych owoców, żeby pleśń szybko opanowała całą łubiankę.

Komu szczególnie polecane są te owoce?
Zdecydowanie osobom na dietach odchudzających - 100 g tych pysznych owoców dostarcza jedynie około 28 kcal. Są przy tym słodkie i mogą stać się elementem niskokalorycznych deserów. Warto podawać je dzieciom, najlepiej na surowo - luzem, w postaci sałatki owocowej albo koktajlu. Niestety, muszą z nich zrezygnować niektóre osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, gdzie ogranicza się surowe warzywa i owoce oraz błonnik.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów