Wielkanoc 2019. Proste triki na gotowanie i obieranie jajek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Warto wiedzieć przed świętami

Obraz
© 123RF

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Jak je gotować, by skorupka nie popękała, a wokół żółtka nie powstała nieestetyczna ciemna obwódka? Mamy kilka prostych i sprawdzonych porad.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Sztuka gotowania

Obraz
© iStock.com

Aby jajko nie pękło podczas gotowania, wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Najczęstszym błędem jest wkładanie bardzo zimnego jajka, prosto z lodówki do gotującej się wody. Drastyczna różnica temperatur powoduje, że skorupka pęka.

/ 5Wykorzystaj pinezkę lub igłę

Obraz
© 123RF

Inną metodą zapobiegającą pękaniu jajek podczas gotowania jest ich delikatne nakłucie igłą na zaokrąglonym czubku - tam powinien znajdować się charakterystyczny pęcherzyk powietrza. Ciśnienie narastające w jajku w czasie gotowania łatwo znajdzie ujście, co uchroni skorupkę przed dalszymi pęknięciami. Najlepszą metodą jest jednak wkładanie jajek do zimnej wody i gotowanie ich z łyżką soli. Wówczas produkt zachowuje niepopękaną skorupkę, a przy tym łatwo daje się obrać.

/ 5Jak długo gotować?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, nie warto robić tego dłużej niż 10 minut od chwili zawrzenia wody. Jeśli przedłużysz ten czas, wokół ich żółtka utworzy się ciemna, nieapetyczna, zielona otoczka. Dlatego jajka wystarczy gotować przez 8-10 minut. Dłuższe gotowanie nie tylko sprawa, że niezbyt ładnie wyglądają, dodatkowo pozbawia je ono większości walorów smakowych, a także odżywczych – nawet do 40 proc.

/ 5Idealnie obrane

Obraz
© 123RF

Istnieje prosty sposób na pozbycie się skorupki. Ta prosta sztuczka pozwoli ci obrać jajka w szybki sposób. Przygotuj słoik lub szklankę. Napełnij naczynie do połowy wodą. Włóż jajko. Jeśli używasz słoika, zakręć go, a jeśli szklanki zakryj otwór dłonią, tak by woda się nie wylała. Obróć słoik do pozycji poziomej i potrząsaj energicznie. Jajko ma się obijać o ścianki. Skorupka zacznie pękać. Uderzaj jajkiem tak długo, aż skorupka całkowicie się zsunie. Resztki spłucz zimną wodą. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja