Wielkanoc 2019. Proste triki na gotowanie i obieranie jajek
Warto wiedzieć przed świętami
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Jak je gotować, by skorupka nie popękała, a wokół żółtka nie powstała nieestetyczna ciemna obwódka? Mamy kilka prostych i sprawdzonych porad.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sztuka gotowania
Aby jajko nie pękło podczas gotowania, wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Najczęstszym błędem jest wkładanie bardzo zimnego jajka, prosto z lodówki do gotującej się wody. Drastyczna różnica temperatur powoduje, że skorupka pęka.
Wykorzystaj pinezkę lub igłę
Inną metodą zapobiegającą pękaniu jajek podczas gotowania jest ich delikatne nakłucie igłą na zaokrąglonym czubku - tam powinien znajdować się charakterystyczny pęcherzyk powietrza. Ciśnienie narastające w jajku w czasie gotowania łatwo znajdzie ujście, co uchroni skorupkę przed dalszymi pęknięciami. Najlepszą metodą jest jednak wkładanie jajek do zimnej wody i gotowanie ich z łyżką soli. Wówczas produkt zachowuje niepopękaną skorupkę, a przy tym łatwo daje się obrać.
Jak długo gotować?
Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, nie warto robić tego dłużej niż 10 minut od chwili zawrzenia wody. Jeśli przedłużysz ten czas, wokół ich żółtka utworzy się ciemna, nieapetyczna, zielona otoczka. Dlatego jajka wystarczy gotować przez 8-10 minut. Dłuższe gotowanie nie tylko sprawa, że niezbyt ładnie wyglądają, dodatkowo pozbawia je ono większości walorów smakowych, a także odżywczych – nawet do 40 proc.
Idealnie obrane
Istnieje prosty sposób na pozbycie się skorupki. Ta prosta sztuczka pozwoli ci obrać jajka w szybki sposób. Przygotuj słoik lub szklankę. Napełnij naczynie do połowy wodą. Włóż jajko. Jeśli używasz słoika, zakręć go, a jeśli szklanki zakryj otwór dłonią, tak by woda się nie wylała. Obróć słoik do pozycji poziomej i potrząsaj energicznie. Jajko ma się obijać o ścianki. Skorupka zacznie pękać. Uderzaj jajkiem tak długo, aż skorupka całkowicie się zsunie. Resztki spłucz zimną wodą. Gotowe!