Trwa ładowanie...
dwhfvwy
04-11-2020 13:28

Marynowana papryka w słoikach. Smak jesieni w octowej zalewie

Przepis

Marynowana papryka w słoikach to nie lada specjał. Chętnie się nim raczymy zwłaszcza zimą, gdy na bazarze pustki, a sklepowe alejki obfitują w warzywa korzeniowe i nic więcej. Wówczas słodko-kwaśna, jędrna papryka smakuje wybornie na chlebie, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatki makaronowej. Choć dość czasochłonna, to banalna w wykonaniu.

dwhfvwy
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

* Przepis na 5-6 słoików o pojemności 0,5 litra*

  • ok. 1,5-1,7 kg papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego, 2 łyżki liści laurowych, 2 łyżki gorczycy, 1 łyżka pieprzu w ziarnach

Zalewa

  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 400 ml octu spirytusowego 10 procent
  • 15 g soli
Przepis
  • Słoiki umyć, wyparzyć i odstawić do wyschnięcia. Przed użyciem wytrzeć do sucha, jeśli zajdzie taka konieczność.
  • Zagotować wodę i dodać do niej cukier, sól oraz wszystkie przyprawy i ocet. Zagotować, po czym wyłączyć palnik.
  • W międzyczasie przygotować papryki: umyć je, przekroić, usunąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze kawałki. Na tym etapie paprykę można przelać wrzątkiem, by zmiękła i łatwiej dawała się wciskać do słoików.
  • Cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
  • Do osuszonych słoików wkładać po kilka plastrów cebuli i czosnku, po czym układać ściśle paprykę w różnych kolorach.
  • Zalać słoiki przygotowaną zalewą, a na koniec do każdego z nich powkładać przyprawy pozostałe na dnie garnka.
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować – w garnku z wodą przez 10 minut. Potem zostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marynowana papryka w słoikach. Smak jesieni w octowej zalewie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwhfvwy
dwhfvwy
dwhfvwy
dwhfvwy
Więcej tematów
dwhfvwy