Trwa ładowanie...
d20d9yv
d20d9yv

Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem

Przepis

Blok czekoladowy to przysmak z okresu PRL-u. Zamiast masła wykorzystywany był ceres – tłuszcz z oleju rzepakowego, chemicznie utwardzany. Dziś, lepiej wykorzystać masło. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na słodki hit sprzed lat prosto z bloga "Królestwo Garów".

3.8
(28 głosów)
Oceń:
d20d9yv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 - 4 łyżki kakao,
  • 500 ml mleka w proszku,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g orzechów włoskich.
Przepis

Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć. Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Mleko, masło i cukier zagotować. Mieszając, dodać mleko w proszku i kakao. Cały czas mieszając, uważając, aby nie przypalić, zagotować. Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia.
Zobacz także: warstwowa wuzetka

Polecamy wideo: wczasy w PRL

d20d9yv
Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

39
1
Share
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv