Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem

Blok czekoladowy to przysmak z okresu PRL-u. Zamiast masła wykorzystywany był ceres – tłuszcz z oleju rzepakowego, chemicznie utwardzany. Dziś, lepiej wykorzystać masło. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na słodki hit sprzed lat prosto z bloga "Królestwo Garów".

Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitemDomowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 - 4 łyżki kakao,
  • 500 ml mleka w proszku,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g orzechów włoskich.

Przepis

Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć. Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Mleko, masło i cukier zagotować. Mieszając, dodać mleko w proszku i kakao. Cały czas mieszając, uważając, aby nie przypalić, zagotować. Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia.
Zobacz także: warstwowa wuzetka

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇