Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
Blok czekoladowy to przysmak z okresu PRL-u. Zamiast masła wykorzystywany był ceres – tłuszcz z oleju rzepakowego, chemicznie utwardzany. Dziś, lepiej wykorzystać masło. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na słodki hit sprzed lat prosto z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 ml mleka,
- 250 ml cukru,
- 125 g masła,
- 3 - 4 łyżki kakao,
- 500 ml mleka w proszku,
- 200 g herbatników,
- 100 g orzechów włoskich.
Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć. Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Mleko, masło i cukier zagotować. Mieszając, dodać mleko w proszku i kakao. Cały czas mieszając, uważając, aby nie przypalić, zagotować. Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia.
Zobacz także: warstwowa wuzetka
src="https://d.wpimg.pl/1115740495-283905178/wz.jpg"/>
Polecamy wideo: wczasy w PRL
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze