Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem
Blok czekoladowy to przysmak z okresu PRL-u. Zamiast masła wykorzystywany był ceres – tłuszcz z oleju rzepakowego, chemicznie utwardzany. Dziś, lepiej wykorzystać masło. W cyklu "Sentymentalny wtorek" sprawdzony przepis na słodki hit sprzed lat prosto z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 ml mleka,
- 250 ml cukru,
- 125 g masła,
- 3 - 4 łyżki kakao,
- 500 ml mleka w proszku,
- 200 g herbatników,
- 100 g orzechów włoskich.
Przepis
Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć. Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Mleko, masło i cukier zagotować. Mieszając, dodać mleko w proszku i kakao. Cały czas mieszając, uważając, aby nie przypalić, zagotować. Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia.
Zobacz także: warstwowa wuzetka
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl