ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu - Przepis

Aromatyczny, lekko pikantny sos z warzywami, podany w towarzystwie ryżu to świetna alternatywa dla mięsnych dań. Kalafiorowe curry zachwyci całą rodzinę. - Robi się je bardzo szybko i łatwo, a jak smakuje. Mniam, po prostu mniam. Zresztą musicie sami spróbować i też będziecie się tak zachwycać jak ja. Jestem tego pewna, że będzie wam smakowało - zachwyca się autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Trwa ładowanie...
ycipk-yctpw9
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się
Składniki
  • 1 kalafior
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • cebula czerwona
  • puszka mleczka kokosowego
  • 150 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 100 ml napoju kokosowego (można zastąpić wodą lub bulionem)
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka mąki orkiszowej
  • 2-4 łyżeczki koncentratu lub pasty curry
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • garść natki pietruszki
  • ryż basmati lub jaśminowy
Przepis

Pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, tak samo cebulę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i wrzucić cebulę i pieczarki, chwilkę przesmażyć. Dodać kalafior i cukinię i odrobinę wody (100 ml wystarczy). Warzywa dusić 10 minut, aż lekko zmiękną. Do miski wlać mleczko kokosowe, bulion, napój kokosowy, koncentrat curry - ilość zależy od waszego smaku, sól, pieprz, słodką paprykę oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i wlać do warzyw. Dusić jeszcze chwilkę, na sam koniec dodać kolendrę - można także użyć świeżej. Curry ma być lekko ostre - doprawić jeszcze do smaku. Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.

Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9