Curry z kalafiorem i cukinią. Obiad w azjatykim stylu
Aromatyczny, lekko pikantny sos z warzywami, podany w towarzystwie ryżu to świetna alternatywa dla mięsnych dań. Kalafiorowe curry zachwyci całą rodzinę. - Robi się je bardzo szybko i łatwo, a jak smakuje. Mniam, po prostu mniam. Zresztą musicie sami spróbować i też będziecie się tak zachwycać jak ja. Jestem tego pewna, że będzie wam smakowało - zachwyca się autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kalafior
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cukinia
- cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- 150 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
- 100 ml napoju kokosowego (można zastąpić wodą lub bulionem)
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka mąki orkiszowej
- 2-4 łyżeczki koncentratu lub pasty curry
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- garść natki pietruszki
- ryż basmati lub jaśminowy
Pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, tak samo cebulę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i wrzucić cebulę i pieczarki, chwilkę przesmażyć. Dodać kalafior i cukinię i odrobinę wody (100 ml wystarczy). Warzywa dusić 10 minut, aż lekko zmiękną. Do miski wlać mleczko kokosowe, bulion, napój kokosowy, koncentrat curry - ilość zależy od waszego smaku, sól, pieprz, słodką paprykę oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i wlać do warzyw. Dusić jeszcze chwilkę, na sam koniec dodać kolendrę - można także użyć świeżej. Curry ma być lekko ostre - doprawić jeszcze do smaku. Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypać natką pietruszki.
Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów
src="https://d.wpimg.pl/1734072298-146491088/bulka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze