Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia
Wafle sułtańskie to przepyszny deser inspirowany kuchnią turecką. Doskonałe połączenie smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne. Nie czekaj, od razu zabierz się do przygotowania tych pyszności, a nie pożałujesz! Otrzymasz pyszną i obfitą ucztę, która wystarczy na kilka dni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Do większego garnka wsyp 300 g cukru. Postaw na małym ogniu, aby skarmelizować. Nie mieszaj, ale od czasu do czasu potrząsaj.
- W międzyczasie utrzyj jajka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Drobno posiekaj masło lub margarynę. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wszystko ucieraj, aż powstanie gładki krem. To wszystko zajmuje około 5 minut.
- Powoli wlewaj masę jajeczną do garnka z karmelem i mieszaj. Gotuj około 10 minut, aż nabierze delikatnego karmelowego koloru.
- Następnie zdejmij z ognia, dodaj orzechy włoskie, rodzynki i herbatniki. Wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do ostygnięcia.
- Masę wyłóż na wafel. Przykryj drugim waflem i dociśnij (np. książką).
- Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przygotuj polewę ze 100 g czekolady, którą roztapia się na małym ogniu z 3 łyżkami oleju. Polewą polej wafle.
- Gdy tylko czekolada stwardnieje, wafle można pokroić na batoniki i podawać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze