Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia

Wafle sułtańskie to przepyszny deser inspirowany kuchnią turecką. Doskonałe połączenie smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne. Nie czekaj, od razu zabierz się do przygotowania tych pyszności, a nie pożałujesz! Otrzymasz pyszną i obfitą ucztę, która wystarczy na kilka dni.

Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczeniaWafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 listki dużego wafla
  • 300 + 200 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 całe jajka
  • 200 g rodzynek
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki oleju

Przepis

  • Do większego garnka wsyp 300 g cukru. Postaw na małym ogniu, aby skarmelizować. Nie mieszaj, ale od czasu do czasu potrząsaj.
  • W międzyczasie utrzyj jajka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Drobno posiekaj masło lub margarynę. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wszystko ucieraj, aż powstanie gładki krem. To wszystko zajmuje około 5 minut.
  • Powoli wlewaj masę jajeczną do garnka z karmelem i mieszaj. Gotuj około 10 minut, aż nabierze delikatnego karmelowego koloru.
  • Następnie zdejmij z ognia, dodaj orzechy włoskie, rodzynki i herbatniki. Wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do ostygnięcia.
  • Masę wyłóż na wafel. Przykryj drugim waflem i dociśnij (np. książką).
  • Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przygotuj polewę ze 100 g czekolady, którą roztapia się na małym ogniu z 3 łyżkami oleju. Polewą polej wafle.
  • Gdy tylko czekolada stwardnieje, wafle można pokroić na batoniki i podawać.
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód