Trwa ładowanie...
d18fnfq

Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia

Przepis

Wafle sułtańskie to przepyszny deser inspirowany kuchnią turecką. Doskonałe połączenie smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne. Nie czekaj, od razu zabierz się do przygotowania tych pyszności, a nie pożałujesz! Otrzymasz pyszną i obfitą ucztę, która wystarczy na kilka dni.

d18fnfq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
YouTube.com
Źródło: YouTube.com
Składniki
  • 2 listki dużego wafla
  • 300 + 200 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 całe jajka
  • 200 g rodzynek
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki oleju
Przepis
  • Do większego garnka wsyp 300 g cukru. Postaw na małym ogniu, aby skarmelizować. Nie mieszaj, ale od czasu do czasu potrząsaj.
  • W międzyczasie utrzyj jajka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Drobno posiekaj masło lub margarynę. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wszystko ucieraj, aż powstanie gładki krem. To wszystko zajmuje około 5 minut.
  • Powoli wlewaj masę jajeczną do garnka z karmelem i mieszaj. Gotuj około 10 minut, aż nabierze delikatnego karmelowego koloru.
  • Następnie zdejmij z ognia, dodaj orzechy włoskie, rodzynki i herbatniki. Wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do ostygnięcia.
  • Masę wyłóż na wafel. Przykryj drugim waflem i dociśnij (np. książką).
  • Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przygotuj polewę ze 100 g czekolady, którą roztapia się na małym ogniu z 3 łyżkami oleju. Polewą polej wafle.
  • Gdy tylko czekolada stwardnieje, wafle można pokroić na batoniki i podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq