Kremowy i rozpływający się w ustach budyniowiec
Delikatne i kremowe ciasto bez pieczenia. Przepis jest szybki i prosty. Dwie przepyszne masy - budyniowa i kakaowa, spód z herbatników i oryginalna polewa z dodatkiem... popcornu. Skusicie się? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na masę budyniową:
- 3 ½ szk. mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 g orzechów włoskich
- 250 g margaryny
Składniki na masę kakaową:
- 250 g mascarpone
- 660 ml śmietany 30 proc.
- ½ szk. cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1 szk. mleka w proszku
Składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna
- ½ szk. śmietany 30 proc.
Składniki dodatkowe:
- 100 g herbatników kakaowych
- 100 g margaryny
- 10 g popcornu
- Herbatniki kruszę, 100 g margaryny rozpuszczam, następnie łączę z ciastkami i układam na dnie formy. Trzy szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam cukier i budyń, następnie wlewam do gotującego mleka i mieszam rytmicznie żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu budyń studzę. Kostkę margaryny miksuję mikserem, dodaję stopniowo budyń. Masę budyniową łączę z pokruszonymi orzechami i wykładam na pokruszone ciastka.
- Śmietany miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz kakao. Masę wykładam na masę budyniową.
- Układam na masie kakaowej popcorn.
- Czekoladę oraz ½ szk. śmietany rozpuszczam, studzę i polewam wiech ciasta.
- Chłodzę w lodówce dwie godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze