Trwa ładowanie...
d2rw728
02-11-2021 10:02

Kremowy i rozpływający się w ustach budyniowiec

Przepis

Delikatne i kremowe ciasto bez pieczenia. Przepis jest szybki i prosty. Dwie przepyszne masy - budyniowa i kakaowa, spód z herbatników i oryginalna polewa z dodatkiem... popcornu. Skusicie się? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2rw728
2.9
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na masę budyniową:

  • 3 ½ szk. mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 250 g margaryny

Składniki na masę kakaową:

  • 250 g mascarpone
  • 660 ml śmietany 30 proc.
  • ½ szk. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szk. mleka w proszku

Składniki na polewę:

Składniki dodatkowe:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 100 g margaryny
  • 10 g popcornu
Przepis
  • Herbatniki kruszę, 100 g margaryny rozpuszczam, następnie łączę z ciastkami i układam na dnie formy. Trzy szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam cukier i budyń, następnie wlewam do gotującego mleka i mieszam rytmicznie żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu budyń studzę. Kostkę margaryny miksuję mikserem, dodaję stopniowo budyń. Masę budyniową łączę z pokruszonymi orzechami i wykładam na pokruszone ciastka.
  • Śmietany miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz kakao. Masę wykładam na masę budyniową.
  • Układam na masie kakaowej popcorn.
  • Czekoladę oraz ½ szk. śmietany rozpuszczam, studzę i polewam wiech ciasta.
  • Chłodzę w lodówce dwie godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowy i rozpływający się w ustach budyniowiec
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rw728
d2rw728
d2rw728
d2rw728
Więcej tematów
d2rw728