Kremowa zupa czosnkowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 główki czosnku obranego w ząbki
- 2 cebule posiekane
- 300 g ziemniaków drobno pokrojonych
- 500 ml bulionu lub wody
- 500 ml mleka
- 6 łyżek masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
W rondlu roztapiamy 3 łyżki masła, wrzucamy czosnek i dusimy przez 7 minut. Następnie dodajemy cebulę i dusimy dalsze 2-3 minuty. Potem dodajemy ziemniaki i pozostałe masło i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby ziemniaki nie przywarły do garnka. Wlewamy mleko i bulion (ja zawsze używam wegetariańskiego) i gotujmy aż zmiękną ziemniaki. Miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem.
W przepisie podano aby podawać je z crostini z pastą z oliwek. To dobry dodatek do wielu zup. Osobiście kiedy już się zabieram za siekanie oliwek przyrządzam tapenadę, którą uwielbiam:
100 g czarnych oliwek
2-3 ząbki czosnku
kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
mała łyżeczka musztardy dijon lub 2 łyżeczki grubej francuskiej
łyżka kaparów
Wszystko zmiksować na pastę (najbardziej lubię taką, w której są wyczuwalne solidne kawałki oliwek) i pałaszować.
Życzę smacznego!
Przepis dodał użytkownik mariapitala
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze