Gruszki w syropie korzennym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 10 gruszek
- 2 l wina słodkiego wiśniowego Edelkirsch
- 1 l soku z czarnej porzeczki
- 10 gwiazdek anyżu
- 2 laski cynamonu
- 500 g cukru
Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Do garnka wlać wino i sok, dodać przyprawy i zagotować, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować na większym ogniu około 5 minut, aby gruszki zmiękły. Po tym czasie gruszki wyjąć na talerz, a zawartość garnka zredukować do konsystencji syropu. Gotowym syropem polać owoce i podawać.
Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze