Trwa ładowanie...
d2kn183

Gotowanie

flickr.com
Źródło: flickr.com, fot: baron valium

Gotowanie to jeden z procesów obróbki termicznej, który bardzo często wykorzystujemy w gastronomii. By nasze dania były zdrowe i smaczne, warto zapoznać się z technikami gotowania.

Gotowanie to podstawa w sztuce kulinarnej. Bez względu na to, czy przygotowujemy tradycyjny obiad czy nowoczesne i urozmaicone danie, prawdopodobnie przynajmniej jeden składnik będziemy musieli ugotować.

Podczas procesu gotowania białka zawarte w produktach ścinają się, a skrobia rozklejają, dzięki czemu wiele składników staje się przyswajalnych dla organizmu człowieka. Jeśli zdecydujemy się na taki sposób przyrządzania żywności, musimy pamiętać jednak o tym, że dla każdej potrawy czas gotowania produktu może być zmienny.

Istnieje też parę zasad, które pomogą nam gotować żywność w taki sposób, by jak najwięcej składników odżywczych pozostało w jedzeniu, a nie wodzie.

Jak zdrowo gotować
Gotowanie to dla wielu z nas kulinarna rutyna. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy w raz z taką obróbką termiczną nasze produkty nie strącą swoich wartości odżywczych. Żeby tak się nie stało, pamiętajmy o tym, by w miarę możliwości warzywa gotować w całości, a jeśli musimy je pokroić, by kawałki były jak największe. Dodatkowo starajmy się nie obierać warzyw. Ziemniaki czy marchewki możemy opłukać i wrzucić do wrzącej wody. W skórce i bezpośrednio pod nią kryje się źródło wielu witamin i minerałów – nie wyrzucajmy ich do kosza.

Pamiętajmy również o tym, by nie rozgotowywać warzyw i suchych produktów takich jak kasza czy makaron. Wykorzystujmy budziki i stopery do tego, by kontrolować czas gotowania się potraw. Nasze dania będą wtedy nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze.

Dla ekologii i dla zdrowia zawsze starajmy się też gotować pod przykryciem. W taki sposób zużyjemy mniej energii oraz nie pozwolimy na to, by składniki odżywcze z naszego jedzenia ulotniły się wraz z parą wodną.
Jeśli chcemy ugotować jajko, również pamiętajmy o tym, by nie trzymać go za długo we wrzącej wodzie. Najzdrowiej będzie, jeśli jajko ugotujemy na miękko. Ścięte żółtko ma w sobie dużo mniej wartości odżywczych niż to płynne.

Możemy także zdecydować się na gotowanie naparze, i będzie to bardzo dobry wybór. Nasze produkty utracą wtedy dużo mniej witamin i minerałów. Dodatkowo taki rodzaj gotowania nie wymaga solenia, co także będzie korzystnie wpływało na nasze zdrowie.

d2kn183
d2kn183
d2kn183
Więcej tematów
d2kn183

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj