Trwa ładowanie...
dkmvvf0
oprac. Katarzyna Gileta

Gorąca czekolada. Nic tak cię nie rozgrzeje w chłodny wieczór

Przepis

Nie ma nic bardziej kojącego niż kubek gorącej czekolady wypity w fotelu w zimowy dzień. Udekoruj go wybranymi dodatkami, by napój stał się jeszcze bardziej magiczny.

dkmvvf0
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2014 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (waniliowy, miętowy, migdałowy)
  • maleńkie pianki cukrowe, bita śmietana, laski cynamonu lub laski cukrowe do dekoracji
Przepis
  • W rondlu połącz cukier, kakao, sól wodę. Zagotuj na średnim ogniu, cały czas
  • mieszając.
  • Gotuj jeszcze przez 2bminuty, po czym dodaj mleko. Wymieszaj.
  • Podgrzej miksturę do temperatury odpowiedniej do podania (nie dopuść do jej zagotowania).
  • Zdejmij czekoladę z ognia i dodaj wybrany aromat.
  • Ubijaj napój trzepaczką, aż pojawi się pianka, i nalewaj do szklanek lub kubków.
  • Jeśli chcesz, udekoruj czekoladę maleńkimi piankami cukrowymi, laskami cynamonu,
  • bitą śmietaną lub laskami cukrowymi.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Gorąca czekolada. Nic tak cię nie rozgrzeje w chłodny wieczór
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Share
dkmvvf0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
Więcej tematów
dkmvvf0