Jarzynowa z kminem i czarnuszką

To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jarzynowa z kminem i czarnuszkąJarzynowa z kminem i czarnuszką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
  • woda do gotowania soczewicy,
  • 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 2 drobno poszatkowane szalotki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
  • 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
  • 1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,
  • 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • płatki chili do smaku (opcjonalnie)

Składniki

Do podania: duży pęczek poszatkowanej pietruszki

Przepis

  • Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody).
  • Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
  • Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯