Trwa ładowanie...
d32sh1i
oprac. Katarzyna Gileta
29-10-2021 10:04

Jarzynowa z kminem i czarnuszką

Przepis

To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

d32sh1i
1.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy,
  • woda do gotowania soczewicy,
  • 2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 2 drobno poszatkowane szalotki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
  • 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
  • 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
  • 1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,
  • 100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • płatki chili do smaku (opcjonalnie)

Do podania: duży pęczek poszatkowanej pietruszki

Przepis
  • Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody).
  • Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
  • Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jarzynowa z kminem i czarnuszką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
5
Share
d32sh1i

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów
d32sh1i