Trwa ładowanie...
d1au42e
oprac. Katarzyna Gileta
04-11-2021 08:52

Barszcz dla kosmonautów

Przepis

Unikatowy przepis na barszcz z Bajkonuru zanotowała Olga Golano, dziennikarka "Komsomolskiej Prawdy", która odwiedziła Marię Kritininę w roku 2013.

d1au42e
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Tomasz - stock.adobe.com
Składniki
  • 300–400 g wieprzowiny, cielęciny
  • 3–4 kartofle
  • 300–400 g kapusty
  • 1 marchew
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki past pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • czosnek, koper, natka pietruszki, czarny pieprz, sól
Przepis
  • Roztop na patelni masło. Ugotuj w garnku mięso, kartofle, cebulę, marchew, liść laurowy i jedną paprykę. Gotuj na wolnym ogniu, aż bulion stanie się mętny.
  • W tym czasie na patelni podsmaż cebulę, marchew, drugą paprykę, liść laurowy, pomidory. Dodaj do tego łyżeczkę cukru. Najpierw włóż smażoną zażarkę (zasmażane ziemniaki i marchewka), a następnie kapustę, koperek i natkę pietruszki.
  • Doprowadź do wrzenia i wyłącz. Przykryj pokrywką dopiero po ostygnięciu barszczu, ponieważ tworzące się na pokrywie kropelki psują smak potrawy.

Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Barszcz dla kosmonautów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1au42e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1au42e
d1au42e
d1au42e
d1au42e
Więcej tematów
d1au42e