Rozgrzewająca zupa z mięsem i papryką. Pyszna!
Połączenie zupy i pizzy? To możliwe. Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 800 g pomidorów krojonych w puszce
- olej do smażenia
- 150 g szynki
- 200 g pieczarek
- 1 szk. wody
- 80 g serka topionego ziołowego
- ½ szk. śmietany kwaśnej 18 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- Czosnek i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki. Paprykę myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję na mniejsze kawałki.
- Warzywa przekładam do blendera i dwie minuty blenduję, następnie dodaję pomidory z puszki i jeszcze chwilę miksuję, przelewam do garnka.
- Mięso mielone smażę na rozgrzanym oleju, dodaję umyte pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawiam pieprzem i solą.
- Po usmażeniu łączę z warzywami i podlewam wodą. Dodaję kostkę rosołową, serki topione, doprawiam solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Zagotowuję.
- Na koniec zupę zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze