Pappardelle z kremowym sosem dyniowym
Dynie występują w wielu gatunkach – nigdy nie mogę się oprzeć, kiedy na targu widzę stoiska uginające się pod ciężarem tych kolorowych warzyw. Można z nich przygotować zupę, curry i sos albo po prostu upiec je z kminem i płatkami chilli lub ziołami. Do przygotowania tego dania możesz użyć właściwie każdej dyni. Jeśli chcesz, dodaj szczyptę cynamonu albo gałki muszkatołowej. Ja natomiast najbardziej lubię dodatek świeżych liści szałwii, które wspaniale kontrastują ze słodkim smakiem dyni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 400 g jajecznego makaronu pappardelle
- 500 g dyni, obranej ze skóry, pozbawionej pestek i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
- 3 ząbki czosnku, w łupinie
- 100 ml / 7 łyżek ciepłej wody
- 30 ml / 2 łyżki oliwy, dodatkowo do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki mascarpone
- 15–20 świeżych liści szałwii
- 20 g parmezanu, startego, dodatkowo do podania
- Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż kostki dyni i ząbki czosnku do formy, skrop oliwą, posyp solą morską i wymieszaj dłońmi tak, żeby wszystko było równomiernie pokryte tłuszczem. Piecz 30–40 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek prosto do blendera lub robota kuchennego, dodaj upieczoną dynię, ciepłą wodę, oliwę i sól drobnoziarnistą. Zmiksuj wszystko, żeby uzyskać kremowy sos. Następnie przelej go do dużego rondla i postaw na bardzo małym ogniu.
- Teraz czas na gotowanie makaronu. Wrzuć makaron do dużego garnka pełnego wrzącej osolonej wody i gotuj 1½–2 minuty. Po tym czasie szczypcami wyjmij makaron z wody i przełóż go do sosu.
- Dodaj pół chochli wody, w której gotował się makaron, mascarpone i liście szałwii. Następnie wymieszaj wszystko, potrząsając rondlem. Posyp makaron parmezanem, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, jeszcze raz wymieszaj i sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione. Podawaj z miseczką tartego parmezanu tak, żeby każdy z gości mógł sam się obsłużyć.
WERSJA WEGAŃSKA
Użyj suchego makaronu bezjajecznego (linguine lub spaghetti) zamiast jajecznego pappardelle. Mascarpone zastąp śmietanką migdałową lub mlekiem migdałowym. Na koniec dodaj pangrattato zamiast parmezanu.
Przepis pochodzi z książki Mateo Zielonki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze