Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Zamiast typowych mielonych, przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie pieczarkowym. Są miękkie i soczyste. Można podać je z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
*Składniki na kotlety: *
*Składniki na sos: *
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ½ szk. wody
- sól, pieprz
- bulion
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przepis
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól. Następnie dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę i drobno pokroję ogórki na koniec wlewam śmietanę i dodaję musztardę.
- Wszystko dokładnie wyrabiam i robię kotlety podłużne. Obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.
- Na dużej patelni smażę na maśle obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Podlewam bulionem, dodaję sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję przez 10 minut.
- Po tym czasie zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobią w śmietanie.
- Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl