Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki
Dziś mało kto przygotowuje na deser gotowany sernik. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przepis pamięta czasy minionej epoki. Gotowany sernik nie jest puszysty i lekki jak pieczony, jednak mimo to smakuje wyśmienicie. Jest słodki i napakowany bakaliami. Przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
- 4 jajka
- 60 g masła
- 350 g cukru pudru
- cukier waniliowy lub wanilia
- 1 kg białego sera
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 ml mleka
- 500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi)
- Bakalie sparzyć i pokroić.
- Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
- Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć masę do garnka i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
- Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
- Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
- Dodać bakalie i wymieszać.
- Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
- Odstawić do zastygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze