Trwa ładowanie...
d322i7d
18-01-2022 10:42

Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki

Przepis

Dziś mało kto przygotowuje na deser gotowany sernik. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przepis pamięta czasy minionej epoki. Gotowany sernik nie jest puszysty i lekki jak pieczony, jednak mimo to smakuje wyśmienicie. Jest słodki i napakowany bakaliami. Przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów.

d322i7d
4.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • 1 kg białego sera
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml mleka
  • 500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi)
Przepis
  • Bakalie sparzyć i pokroić.
  • Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
  • Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do garnka i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  • Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
  • Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
  • Dodać bakalie i wymieszać.
  • Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
  • Odstawić do zastygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj