Trwa ładowanie...
d1au42e
Joanna Krzewińska
18-01-2022 10:42

Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki

Przepis

Dziś mało kto przygotowuje na deser gotowany sernik. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przepis pamięta czasy minionej epoki. Gotowany sernik nie jest puszysty i lekki jak pieczony, jednak mimo to smakuje wyśmienicie. Jest słodki i napakowany bakaliami. Przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów.

d1au42e
3.3
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • 1 kg białego sera
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml mleka
  • 500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi)
Przepis
  • Bakalie sparzyć i pokroić.
  • Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
  • Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do garnka i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  • Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
  • Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
  • Dodać bakalie i wymieszać.
  • Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
  • Odstawić do zastygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
16
Share
d1au42e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1au42e
d1au42e
d1au42e
d1au42e
Więcej tematów
d1au42e