Trwa ładowanie...
dttz013
29-10-2021 09:40

Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną

Przepis

Kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym, zasadowym i bogatym w krzem zbożem. Zawiera duże ilości białka, witaminę B1, B2 oraz B6. Ajurweda podkreśla jej neutralne termiczne oraz osuszające (z nadmiaru śluzu) właściwości. Proso idealnie wpisuje się w nasze menu w okresie jesienno-zimowym, szczególnie w czasie przeziębienia lub grypy. Ja sięgam tylko po lżej strawną i dobrze rozgotowaną kaszę jaglaną. Uwielbiam ją jeść np. w towarzystwie pieczonych jabłek z cynamonem.

Jak pisaliśmy w "Przyprawach, które leczą", jednej z naszych poprzednich książek: (…) cynamon najczęściej dostępny na rynku w formie mielonej to tzw. cassia (cynamonowiec wonny lub chiński). Zawiera on większą ilość kumaryny, czyli substancji, która prowadzi do uszkodzenia wątroby. W przypadku cassi to około 3–8 g/kg w porównaniu z cynamonem cejlońskim, w którym znajdują się tylko śladowe ilości kumaryny (max do 0,8 g/kg). Kupując cynamon, warto więc wybierać tzw. cynamon cejloński (niemielony zawsze ma formę lasek, a nie kory)!

Przyprawa ta poprawia apetyt oraz reguluje procesy trawienne, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając w ten sposób trawienie, w szczególności słodkich warzyw i deserów. Wyciągi z cynamonowca wykazują właściwości antybakteryjne, np. idealnie sprawdzą się w walce z bakteriami Helicobacter pylori, które biorą udział w procesie powstawania wrzodów żołądka, gdyż wnikają w uszkodzoną śluzówkę, nie pozwalając jej się zagoić. Cynamonowiec wykazuje również właściwości przeciwgnilne, hamuje rozwój pierwotniaków i grzybów.

Pomimo tylu cennych właściwości pamiętajmy zachować umiar w spożywaniu cynamonu. Na jego ilość w diecie powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na wrzody żołądka (…) oraz kobiety w ciąży!

dttz013
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 średniej wielkości jabłko przekrojone na pół i pozbawione gniazda nasiennego
  • 1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
  • inulina do smaku

Kasza jaglana:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 100 ml napoju owsianego
  • 1 szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)
Przepis
  • Połówki jabłka smarujemy pędzelkiem masłem sklarowanym i posypujemy obficie cynamonem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem.
  • Pieczemy około 20 minut, aż będą przypieczone i miękkie. W tym czasie kaszę jaglaną z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
  • Dodajemy mleko owsiane i gotujemy jeszcze 5–10 minut.
  • Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem jabłka posypujemy inuliną.

Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6
dttz013

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dttz013
dttz013
dttz013
dttz013
Więcej tematów
dttz013