Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną

Kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym, zasadowym i bogatym w krzem zbożem. Zawiera duże ilości białka, witaminę B1, B2 oraz B6. Ajurweda podkreśla jej neutralne termiczne oraz osuszające (z nadmiaru śluzu) właściwości. Proso idealnie wpisuje się w nasze menu w okresie jesienno-zimowym, szczególnie w czasie przeziębienia lub grypy. Ja sięgam tylko po lżej strawną i dobrze rozgotowaną kaszę jaglaną. Uwielbiam ją jeść np. w towarzystwie pieczonych jabłek z cynamonem.

Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inulinąJaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średniej wielkości jabłko przekrojone na pół i pozbawione gniazda nasiennego
  • 1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
  • inulina do smaku

Kasza jaglana:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 100 ml napoju owsianego
  • 1 szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)

Przepis

  • Połówki jabłka smarujemy pędzelkiem masłem sklarowanym i posypujemy obficie cynamonem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem.
  • Pieczemy około 20 minut, aż będą przypieczone i miękkie. W tym czasie kaszę jaglaną z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
  • Dodajemy mleko owsiane i gotujemy jeszcze 5–10 minut.
  • Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem jabłka posypujemy inuliną.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się