Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną
Kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym, zasadowym i bogatym w krzem zbożem. Zawiera duże ilości białka, witaminę B1, B2 oraz B6. Ajurweda podkreśla jej neutralne termiczne oraz osuszające (z nadmiaru śluzu) właściwości. Proso idealnie wpisuje się w nasze menu w okresie jesienno-zimowym, szczególnie w czasie przeziębienia lub grypy. Ja sięgam tylko po lżej strawną i dobrze rozgotowaną kaszę jaglaną. Uwielbiam ją jeść np. w towarzystwie pieczonych jabłek z cynamonem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 średniej wielkości jabłko przekrojone na pół i pozbawione gniazda nasiennego
- 1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
- inulina do smaku
Kasza jaglana:
- 50 g kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 100 ml napoju owsianego
- 1 szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)
Przepis
- Połówki jabłka smarujemy pędzelkiem masłem sklarowanym i posypujemy obficie cynamonem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem.
- Pieczemy około 20 minut, aż będą przypieczone i miękkie. W tym czasie kaszę jaglaną z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
- Dodajemy mleko owsiane i gotujemy jeszcze 5–10 minut.
- Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem jabłka posypujemy inuliną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl