Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną
Kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym, zasadowym i bogatym w krzem zbożem. Zawiera duże ilości białka, witaminę B1, B2 oraz B6. Ajurweda podkreśla jej neutralne termiczne oraz osuszające (z nadmiaru śluzu) właściwości. Proso idealnie wpisuje się w nasze menu w okresie jesienno-zimowym, szczególnie w czasie przeziębienia lub grypy. Ja sięgam tylko po lżej strawną i dobrze rozgotowaną kaszę jaglaną. Uwielbiam ją jeść np. w towarzystwie pieczonych jabłek z cynamonem.
Jak pisaliśmy w "Przyprawach, które leczą", jednej z naszych poprzednich książek: (…) cynamon najczęściej dostępny na rynku w formie mielonej to tzw. cassia (cynamonowiec wonny lub chiński). Zawiera on większą ilość kumaryny, czyli substancji, która prowadzi do uszkodzenia wątroby. W przypadku cassi to około 3–8 g/kg w porównaniu z cynamonem cejlońskim, w którym znajdują się tylko śladowe ilości kumaryny (max do 0,8 g/kg). Kupując cynamon, warto więc wybierać tzw. cynamon cejloński (niemielony zawsze ma formę lasek, a nie kory)!
Przyprawa ta poprawia apetyt oraz reguluje procesy trawienne, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając w ten sposób trawienie, w szczególności słodkich warzyw i deserów. Wyciągi z cynamonowca wykazują właściwości antybakteryjne, np. idealnie sprawdzą się w walce z bakteriami Helicobacter pylori, które biorą udział w procesie powstawania wrzodów żołądka, gdyż wnikają w uszkodzoną śluzówkę, nie pozwalając jej się zagoić. Cynamonowiec wykazuje również właściwości przeciwgnilne, hamuje rozwój pierwotniaków i grzybów.
Pomimo tylu cennych właściwości pamiętajmy zachować umiar w spożywaniu cynamonu. Na jego ilość w diecie powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na wrzody żołądka (…) oraz kobiety w ciąży!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 1 średniej wielkości jabłko przekrojone na pół i pozbawione gniazda nasiennego
- 1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
- inulina do smaku
Kasza jaglana:
- 50 g kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 100 ml napoju owsianego
- 1 szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)
- Połówki jabłka smarujemy pędzelkiem masłem sklarowanym i posypujemy obficie cynamonem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem.
- Pieczemy około 20 minut, aż będą przypieczone i miękkie. W tym czasie kaszę jaglaną z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.
- Dodajemy mleko owsiane i gotujemy jeszcze 5–10 minut.
- Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem jabłka posypujemy inuliną.
Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze