Trwa ładowanie...
d1znt9c
17-11-2021 11:05

Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał

Przepis

Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja, to danie wywodząca się z kuchni żydowskiej. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Pod tą samą nazwą kryje się także gulasz z gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek przypomina Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

d1znt9c
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Królrestwo garów
Źródło: Królrestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 2 szyje gęsie
  • 1 żołądek z gęsi
  • 1 wątroba z gęsi
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Na bulion:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina
Przepis
  • Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak, aby nie uszkodzić skóry.
  • Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
  • Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
  • Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
  • Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
  • Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
  • Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
  • Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
  • Podawać z sosem z duszenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
Więcej tematów
d1znt9c