Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał
Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja, to danie wywodząca się z kuchni żydowskiej. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Pod tą samą nazwą kryje się także gulasz z gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek przypomina Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 szyje gęsie
- 1 żołądek z gęsi
- 1 wątroba z gęsi
- 2 łyżki przesianej tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól
- pieprz
Na bulion:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- ząbek czosnku
- sól
- 150 ml półwytrawnego białego wina
- Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak, aby nie uszkodzić skóry.
- Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
- Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
- Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
- Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
- Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
- Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
- Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
- Podawać z sosem z duszenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze