Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał

Gęsi pipek, czyli faszerowana gęsia szyja, to danie wywodząca się z kuchni żydowskiej. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Pod tą samą nazwą kryje się także gulasz z gęsich żołądków. Przepis na gęsi pipek przypomina Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

Gęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjałGęsi pipek, czyli nadziewana gęsia szyja. Staropolski specjał
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 2 szyje gęsie
  • 1 żołądek z gęsi
  • 1 wątroba z gęsi
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru (może być również tymianek, majeranek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • pieprz

Na bulion:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina

Przepis

  • Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak, aby nie uszkodzić skóry.
  • Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
  • Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
  • Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
  • Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
  • Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
  • Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
  • Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu (tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
  • Podawać z sosem z duszenia.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości