Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień
Witold Szabłowski, reporter i scenarzysta, zaprasza na niezwykła wyprawę do Rosji. Jego najnowsza książka "Rosja od kuchni" to połączenie reportażu z książką kulinarną. Obok przepisów znajdziemy tam mnóstwo wciągających historii m..in o tym, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 800 g kiszonej kapusty
- 200 g wołowiny
- 200 g cielęciny
- 200 g filetu z kurczaka
- 100 g marchewki
- korzeń pietruszki
- 50 g masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Cielęcinę i wołowinę ugotuj razem i pokrój na porcje. Przygotowane mięso zalej trzema litrami wody. Zanim bulion się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu.
- Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, dopraw solą, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj filet z kurczaka.
- Pokrój kapustę, dodaj do bulionu, gotuj razem przez 10 minut. Jarzyny pokrój w drobną kostkę. Masło włóż do dobrze rozgrzanego żeliwnego kociołka lub rondla.
- Do roztopionego masła dodaj pokrojone warzywa i smaż, aż cebula i korzeń pietruszki nabiorą złotego koloru. Dosyp mąkę, szybko wymieszaj i po minucie włóż do garnka przecier pomidorowy. Wymieszaj ponownie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj mięso z gotowanego kurczaka razem z bulionem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.
Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze