Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień

Witold Szabłowski, reporter i scenarzysta, zaprasza na niezwykła wyprawę do Rosji. Jego najnowsza książka "Rosja od kuchni" to połączenie reportażu z książką kulinarną. Obok przepisów znajdziemy tam mnóstwo wciągających historii m..in o tym, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.

Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesieńGruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g wołowiny
  • 200 g cielęciny
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cielęcinę i wołowinę ugotuj razem i pokrój na porcje. Przygotowane mięso zalej trzema litrami wody. Zanim bulion się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, dopraw solą, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj filet z kurczaka.
  • Pokrój kapustę, dodaj do bulionu, gotuj razem przez 10 minut. Jarzyny pokrój w drobną kostkę. Masło włóż do dobrze rozgrzanego żeliwnego kociołka lub rondla.
  • Do roztopionego masła dodaj pokrojone warzywa i smaż, aż cebula i korzeń pietruszki nabiorą złotego koloru. Dosyp mąkę, szybko wymieszaj i po minucie włóż do garnka przecier pomidorowy. Wymieszaj ponownie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodaj mięso z gotowanego kurczaka razem z bulionem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm