Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień

Witold Szabłowski, reporter i scenarzysta, zaprasza na niezwykła wyprawę do Rosji. Jego najnowsza książka "Rosja od kuchni" to połączenie reportażu z książką kulinarną. Obok przepisów znajdziemy tam mnóstwo wciągających historii m..in o tym, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.

Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesieńGruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g wołowiny
  • 200 g cielęciny
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cielęcinę i wołowinę ugotuj razem i pokrój na porcje. Przygotowane mięso zalej trzema litrami wody. Zanim bulion się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, dopraw solą, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj filet z kurczaka.
  • Pokrój kapustę, dodaj do bulionu, gotuj razem przez 10 minut. Jarzyny pokrój w drobną kostkę. Masło włóż do dobrze rozgrzanego żeliwnego kociołka lub rondla.
  • Do roztopionego masła dodaj pokrojone warzywa i smaż, aż cebula i korzeń pietruszki nabiorą złotego koloru. Dosyp mąkę, szybko wymieszaj i po minucie włóż do garnka przecier pomidorowy. Wymieszaj ponownie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodaj mięso z gotowanego kurczaka razem z bulionem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał