Tak pyszne, że trudno się oprzeć. Bajeczne rafaello w prostym przepisie

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto doskonała propozycja. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z wiórkami kokosowymi, przekładane krakersami. Nie oprze mu się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Tak pyszne, że trudno się oprzeć. Bajeczne rafaello w prostym przepisieTak pyszne, że trudno się oprzeć. Bajeczne rafaello w prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mleka
  • 160 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 masła
  • 100 g krakersów
  • kilka cukierków Rafaello do dekoracji

Przepis

  • 400 g mleka gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy skrobię oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
  • Masło miksujemy mikserem, dodajemy żółtka oraz stopniowo ostudzoną masę budyniową. Na koniec masę łączymy wiórkami kokosowymi (50 g zostawiamy do posypania ciasta), mieszając łyżką.
  • Na dnie formy układamy krakersy. Następnie wykładamy połowę masy i ponownie układamy ciastka i pozostałą masę budyniową.
  • Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy cukierkami. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się