Krupnik na gęsinie z kaszą gryczaną i grzybami
Rozgrzewający i sycący krupnik, który spokojnie może być samodzielnym daniem. Dużo w nim mięsa, grzybów i kaszy. Zupa idealna na jesień.Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 skrzydła i korpus gęsi owsianej
- 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
- 5 suszonych kapeluszy leśnych grzybów
- 2 ziemniaki
- włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka, cebula
- natka pietruszki
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
- sól morska
Przepis
- Mięso gęsi dobrze myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Stawiam na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieram tzw. szumowiny i gotuję na małym ogniu około godziny.
- W tym czasie namaczam w filiżance wody grzyby. Obieram włoszczyznę i podpiekam na suchej żeliwnej patelni. Płuczę kaszę i odsączam na sicie.
- Obieram ziemniaki. Następnie dodaję do garnka warzywa i przyprawy oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gotuję 20 minut i dodaję kaszę.
- Kiedy kasza jest prawie miękka, wyjmuję mięso i warzywa bez marchwi i ziemniaków, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem.
- Mięso obieram od kości i wkładam do zupy. Podaję z natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl