Kotlety mielone w sosie grzybowym
Przepyszne miękkie i soczyste kotlety zanurzone w sosie grzybowym. Smaczna odmiana od tradycyjnych mielonych. Doskonale smakują z kaszą lub ziemniakami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
*Składniki na kotlety: *
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 szk. wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 5 dag grzybów suszonych podgrzybków
- 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- szczypta chili
- 1 łyżka mąki pszennej
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól.
- Dodaję obraną i drobno pokrojoną cebulę, wlewam śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej formuję okrągłe kotlety, smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Dodaję namoczone wcześniej grzyby suszone i pokrojone dowolnie ogórki kiszone. Podlewam wodą, dodaję ketchup, chili i gotuję przez 10 minut.
- Po tym czasie zagęszczam sos mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze