Trwa ładowanie...
d2pz71f
04-11-2021 09:00

Ucha z ryb morskich. Klasyka rosyjskiej kuchni

Przepis

Ucha jest bardzo sycąca i niewiarygodnie smaczna, szczególnie jeśli ugotujemy ją w kociołku nad ogniskiem, tak, jak robiło się to przez wieki.

d2pz71f
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Angela
Składniki
  • ½ kg dorsza
  • ½ kg halibuta
  • ½ kg okonia morskiego
  • 2 l wody
  • 2 cebule
  • ½ marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • garść czarnego pieprzu
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki koperku
  • 4–5 pręcików szafranu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 plasterki cytryn
Przepis
  • Wodę doprowadź do wrzenia, po czym wrzuć do niej pokrojone w paski ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i drobno posiekaną cebulę. Gotuj tak przez 10–15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki będą do połowy ugotowane, następnie dodaj wszystkie przyprawy oprócz koperku i pora.
  • Po kolejnych 3 minutach wrzuć pokrojone na duże kawałki ryby i pora.
  • Gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Pod koniec gotowania wrzuć koperek i szafran, a tuż przed podaniem dodaj plasterki cytryny i koperek.

Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ucha z ryb morskich. Klasyka rosyjskiej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f