Ucha z ryb morskich. Klasyka rosyjskiej kuchni

Ucha jest bardzo sycąca i niewiarygodnie smaczna, szczególnie jeśli ugotujemy ją w kociołku nad ogniskiem, tak, jak robiło się to przez wieki.

Ucha z ryb morskich. Klasyka rosyjskiej kuchniUcha z ryb morskich. Klasyka rosyjskiej kuchni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg dorsza
  • ½ kg halibuta
  • ½ kg okonia morskiego
  • 2 l wody
  • 2 cebule
  • ½ marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • garść czarnego pieprzu
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki koperku
  • 4–5 pręcików szafranu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 plasterki cytryn

Przepis

  • Wodę doprowadź do wrzenia, po czym wrzuć do niej pokrojone w paski ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i drobno posiekaną cebulę. Gotuj tak przez 10–15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki będą do połowy ugotowane, następnie dodaj wszystkie przyprawy oprócz koperku i pora.
  • Po kolejnych 3 minutach wrzuć pokrojone na duże kawałki ryby i pora.
  • Gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Pod koniec gotowania wrzuć koperek i szafran, a tuż przed podaniem dodaj plasterki cytryny i koperek.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości