Wigilijna sałatka ze śledziem. Łatwy i szybki przepis
na wigilijnym stole nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Proponujemy klasyczne połączenie śledzi z buraczkami i jajkiem. Taka warstwowa sałatka pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo smaczna. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 8 małych ziemniaków
- 3 marchewki
- 6 jajek
- 5 małych buraków
- ½ kg płatów śledziowych solonych
- 1 duża cebula
- 7 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- Marchewki oraz ziemniaki, obieram, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuje w osolonej wodzie.
- Buraki również obieram, przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję sól, trochę cukru i gotuję. Jajka gotuję na twardo. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na godzinę. Ugotowane warzywa ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie układam warstwy, pierwszą warstwą są ziemniaki.
- Ziemniaki smaruję cienko majonezem, na którym układam połowę pokrojonej cebuli.
- Śledzie odlewam z wody, kroję w drobną kostkę i układam na cebuli, śledzie przykrywam pozostałą pokrojoną cebulę i ponownie smaruję cienko majonezem.
- Na majonezie układam starte buraczki, majonez, starte marchewki, majonez.
- Jajka po ugotowaniu obieram, oddzielam białko od żółtka i osobno ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Białko układam na wierzch sałatki, ostatni raz smaruję majonezem i posypuję startym na tarce żółtkiem.
- Sałatka gotowa, podajemy schłodzoną w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze