Grzybowy ramen z masłem orzechowym

Ramen to przepyszna, gęsta zupa na bazie długo gotowanego, aromatycznego bulionu i wyrazistych dodatków — gorąca, sycąca, bogata i łącząca wiele smaków. Ramen uważa się za danie typowo japońskie, choć w rzeczywistości pochodzi z Chin, a do Japonii przywędrował w XIX wieku. Dziś w jego wielu odmianach rozsmakował się niemal cały świat i, aby go skosztować, bynajmniej nie trzeba podróżować do Azji.

Grzybowy ramen z masłem orzechowymGrzybowy ramen z masłem orzechowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki:
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1 cebula
• 250 g suszonych grzybów leśnych
• 400 g pieczarek
• 5 łyżek masła orzechowego
• 2 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki pasty miso
• sól i chili do smaku
• 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki

Do posypania:
• świeża kolendra
• nasiona czarnuszki

Składniki

Do podania:
• makaron ryżowy wstążki

Przepis

  • Włoszczyznę obierz i włóż do garnka.
  • Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu minimum godzinę. W tym czasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek.
  • Gdy cebula się zrumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy.
  • Dopraw solą i chili.
  • Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

Przepis

Wskazówki:
Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto ususzyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇