Grzybowy ramen z masłem orzechowym

Ramen to przepyszna, gęsta zupa na bazie długo gotowanego, aromatycznego bulionu i wyrazistych dodatków — gorąca, sycąca, bogata i łącząca wiele smaków. Ramen uważa się za danie typowo japońskie, choć w rzeczywistości pochodzi z Chin, a do Japonii przywędrował w XIX wieku. Dziś w jego wielu odmianach rozsmakował się niemal cały świat i, aby go skosztować, bynajmniej nie trzeba podróżować do Azji.

Grzybowy ramen z masłem orzechowymGrzybowy ramen z masłem orzechowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki:
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1 cebula
• 250 g suszonych grzybów leśnych
• 400 g pieczarek
• 5 łyżek masła orzechowego
• 2 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki pasty miso
• sól i chili do smaku
• 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki

Do posypania:
• świeża kolendra
• nasiona czarnuszki

Składniki

Do podania:
• makaron ryżowy wstążki

Przepis

  • Włoszczyznę obierz i włóż do garnka.
  • Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu minimum godzinę. W tym czasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek.
  • Gdy cebula się zrumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy.
  • Dopraw solą i chili.
  • Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

Przepis

Wskazówki:
Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto ususzyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇