Trwa ładowanie...
d4j6ngq
oprac. Katarzyna Gileta

Grzybowy ramen z masłem orzechowym

Przepis

Ramen to przepyszna, gęsta zupa na bazie długo gotowanego, aromatycznego bulionu i wyrazistych dodatków — gorąca, sycąca, bogata i łącząca wiele smaków. Ramen uważa się za danie typowo japońskie, choć w rzeczywistości pochodzi z Chin, a do Japonii przywędrował w XIX wieku. Dziś w jego wielu odmianach rozsmakował się niemal cały świat i, aby go skosztować, bynajmniej nie trzeba podróżować do Azji.

Nasz ramen przygotowałyśmy na bazie aromatycznego, esencjonalnego bulionu z suszonych leśnych grzybów. Dzięki dodatkowi masła orzechowego zyskał zaskakującą nutę smakową i kremową, aksamitną, gęstą konsystencję. Choć tradycyjnie do ramenu używa się z pszennego makaronu, my podajemy go z bezglutenowymi, ryżowymi wstążkami.

d4j6ngq
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Składniki:
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1 cebula
• 250 g suszonych grzybów leśnych
• 400 g pieczarek
• 5 łyżek masła orzechowego
• 2 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki pasty miso
• sól i chili do smaku
• 2 łyżki octu jabłkowego

Do posypania:
• świeża kolendra
• nasiona czarnuszki

Do podania:
• makaron ryżowy wstążki

Przepis
  • Włoszczyznę obierz i włóż do garnka.
  • Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu minimum godzinę. W tym czasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek.
  • Gdy cebula się zrumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy.
  • Dopraw solą i chili.
  • Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

Wskazówki:
Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto ususzyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej "Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Grzybowy ramen z masłem orzechowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4j6ngq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
d4j6ngq
Więcej tematów
d4j6ngq