Mandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujesz
To pierożki z Arirang. Najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę mandu możecie też podsmażyć na odrobinie oleju, będą chrupiące i bardzo smaczne.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Ciasto:
- 2 i 2/5 szklanki mąki pszennej
- 200–225 ml wody
Dip:
- 3 łyżki koreańskiego albo japońskiego sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ml octu 12 proc.
- Wymieszaj składniki na farsz.
- Z mąki i wody zrób ścisłe ciasto. Rozwałkuj je na 5–8 pasów i każdy pokrój na kawałki wielkości 2 x 2 cm. Z każdego kawałka uformuj kulkę i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby nie używać zbyt dużo mąki, bo wtedy będzie trudno skleić brzegi pierożków.
- Każdą kulkę rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy 7–8 cm.
- Na środek każdego placka nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Sklej brzegi, formując małe fałdki, lekko je dociśnij. Uformuj z każdego placka pierożek o kształcie półksiężyca.
- Wymieszaj składniki na dip.
- Włóż mandu do wrzątku i gotuj 6–7 minut, aż się całkowicie ugotują. Jeśli masz duży garnek, możesz gotować wszystkie razem, inaczej gotuj partiami. Wyjmuj pierożki z wody i jedz od razu z dipem.
Przepis pochodzi z książki "Korea. Nie tylko kimchi"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze