Mandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujesz

To pierożki z Arirang. Najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę mandu możecie też podsmażyć na odrobinie oleju, będą chrupiące i bardzo smaczne.

Mandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujeszMandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujesz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g grubo mielonej wieprzowiny
  • 50 g grubo mielonego boczku albo jak najtłustszej mielonej wieprzowiny
  • 1/5 szklanki posiekanego pora
  • 1 i 1/2 łyżki startego imbiru
  • 1/5 szklanki posiekanej żółtej cebuli
  • 1/5 szklanki posiekanej blanszowanej białej kapusty
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól i czarny pieprz

Ciasto:

  • 2 i 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 200–225 ml wody

Dip:

  • 3 łyżki koreańskiego albo japońskiego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ml octu 12 proc.

Przepis

  • Wymieszaj składniki na farsz.
  • Z mąki i wody zrób ścisłe ciasto. Rozwałkuj je na 5–8 pasów i każdy pokrój na kawałki wielkości 2 x 2 cm. Z każdego kawałka uformuj kulkę i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby nie używać zbyt dużo mąki, bo wtedy będzie trudno skleić brzegi pierożków.
  • Każdą kulkę rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy 7–8 cm.
  • Na środek każdego placka nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Sklej brzegi, formując małe fałdki, lekko je dociśnij. Uformuj z każdego placka pierożek o kształcie półksiężyca.
  • Wymieszaj składniki na dip.
  • Włóż mandu do wrzątku i gotuj 6–7 minut, aż się całkowicie ugotują. Jeśli masz duży garnek, możesz gotować wszystkie razem, inaczej gotuj partiami. Wyjmuj pierożki z wody i jedz od razu z dipem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita