Blok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonie
Wiele osób z pewnością pamięta blok czekoladowy z czasów swojego dzieciństwa. Ten deser był popularny w PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Dziś chętnie wracamy do przepisu na ten słodki, czekoladowy przysmak. Joanna Matyjek podzieliła się swoją sprawdzoną recepturą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 200 g masła
- 120 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g dobrej, gorzkiej, startej czekolady
- 10 g kakao
- 130 g mleka w proszku
- 100 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 5 ml spirytusu
- W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mleko i cukier. Całość trzymam na malutkim ogniu, mieszam. (Nie gotuję!).
- Do rondelka dodaję czekoladę i kakao. Rondelek zdejmuję z gazu i małymi porcjami dodaję do masy mleko w proszku. Całość porządnie mieszam trzepaczką – do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec do masy dodaję pokrojone w kawałki (lub pokruszone) herbatniki, orzechy oraz spirytus.
- Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blok wstawiam do lodówki na kilka godzin. Blok kroję w dowolne kawałki. Można oprószyć go kakao lub dodać na wierzch orzechy.
- UWAGA! Taki blok pokrojony w kawałki, zawinięty w papier i przewiązany sznurkiem może być fajnym prezentem.
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze