Trwa ładowanie...
d2okk56
16-12-2021 09:58

Blok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonie

Przepis

Wiele osób z pewnością pamięta blok czekoladowy z czasów swojego dzieciństwa. Ten deser był popularny w PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Dziś chętnie wracamy do przepisu na ten słodki, czekoladowy przysmak. Joanna Matyjek podzieliła się swoją sprawdzoną recepturą.

d2okk56
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Fot: Joanna Matyjek
Składniki
  • 200 g masła
  • 120 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g dobrej, gorzkiej, startej czekolady
  • 10 g kakao
  • 130 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 ml spirytusu
Przepis
  • W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mleko i cukier. Całość trzymam na malutkim ogniu, mieszam. (Nie gotuję!).
  • Do rondelka dodaję czekoladę i kakao. Rondelek zdejmuję z gazu i małymi porcjami dodaję do masy mleko w proszku. Całość porządnie mieszam trzepaczką – do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec do masy dodaję pokrojone w kawałki (lub pokruszone) herbatniki, orzechy oraz spirytus.
  • Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blok wstawiam do lodówki na kilka godzin. Blok kroję w dowolne kawałki. Można oprószyć go kakao lub dodać na wierzch orzechy.
  • UWAGA! Taki blok pokrojony w kawałki, zawinięty w papier i przewiązany sznurkiem może być fajnym prezentem.

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Blok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2okk56
d2okk56
d2okk56
d2okk56
Więcej tematów
d2okk56