Blok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonie

Wiele osób z pewnością pamięta blok czekoladowy z czasów swojego dzieciństwa. Ten deser był popularny w PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Dziś chętnie wracamy do przepisu na ten słodki, czekoladowy przysmak. Joanna Matyjek podzieliła się swoją sprawdzoną recepturą.

Blok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonieBlok czekoladowy. "Kryzysowy" deser w smakowitej odsłonie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g masła
  • 120 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g dobrej, gorzkiej, startej czekolady
  • 10 g kakao
  • 130 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 ml spirytusu

Przepis

  • W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mleko i cukier. Całość trzymam na malutkim ogniu, mieszam. (Nie gotuję!).
  • Do rondelka dodaję czekoladę i kakao. Rondelek zdejmuję z gazu i małymi porcjami dodaję do masy mleko w proszku. Całość porządnie mieszam trzepaczką – do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec do masy dodaję pokrojone w kawałki (lub pokruszone) herbatniki, orzechy oraz spirytus.
  • Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blok wstawiam do lodówki na kilka godzin. Blok kroję w dowolne kawałki. Można oprószyć go kakao lub dodać na wierzch orzechy.
  • UWAGA! Taki blok pokrojony w kawałki, zawinięty w papier i przewiązany sznurkiem może być fajnym prezentem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru