Garnek boloński. Rodzinna porcja
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca garnek boloński. Prosty przepis, składniki, które z pewnością znajdziecie w swojej lodówce i jeden garnek. Takie dania lubimy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 cebula
- 10 cm pora
- 2 zabki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 200 g mięsa mielonego
- woda lub bulion
- żółty ser
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- makaron penne 3-4 garści
Cebule pokroić w kostkę, por w paski i zeszklić w wysokim garnku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego, wymieszać i wrzucić do cebulki, smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory w puszce. Wlać wodę lub bulion i wsypać surowy makaron. Gotować często mieszając, dolewać wodę/bulion makaron będzie pęczniał do pewnego momentu, dolewać tyle wody, aby powstał sosik, a potrawa nie była sucha. Podawać ze startym na małych oczkach żółtym serem i posypać natką pietruszki.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze