Trwa ładowanie...
d1w4w7q
15-07-2021 09:44

Focaccia z cebulą. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Przepis

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziół pomidorków, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Agnieszki bednarskiej na smaczną bezglutenową focaccię z cebulą.

d1w4w7q
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Zaczyn:

  • 150 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g tapioki
  • 25 g skrobi ryżowej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • woda
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, odstawiamy.
  • W misce umieszczamy przesiane mąki, łupinę babki jajowatej. Stopniowo wlewając zaczyn, wyrabiamy łyżką ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól i oliwę, zagniatamy ok. 1 minuty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka, umieszczamy w miseczce wraz z solą, zalewamy wodą i moczymy od 30 minut do 2 godzin. Po tym czasie odsączamy na sitku.
  • Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy posypanej dowolną mąką, składamy, formujemy focaccię. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Na cieście umieszczamy wymoczoną i osuszoną cebulkę, polewamy oliwą, spryskujemy wodą.
  • Pieczemy w rozgrzanym wraz z sauną piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do ok. 200 stopni C, kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 10 minut.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Focaccia z cebulą. Włoski klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
Więcej tematów
d1w4w7q