Trwa ładowanie...
d2cnfso
15-07-2021 09:44

Focaccia z cebulą. Włoski klasyk w nowej odsłonie

Przepis

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziół pomidorków, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Agnieszki bednarskiej na smaczną bezglutenową focaccię z cebulą.

d2cnfso
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Zaczyn:

  • 150 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g tapioki
  • 25 g skrobi ryżowej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • woda
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, odstawiamy.
  • W misce umieszczamy przesiane mąki, łupinę babki jajowatej. Stopniowo wlewając zaczyn, wyrabiamy łyżką ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól i oliwę, zagniatamy ok. 1 minuty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka, umieszczamy w miseczce wraz z solą, zalewamy wodą i moczymy od 30 minut do 2 godzin. Po tym czasie odsączamy na sitku.
  • Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy posypanej dowolną mąką, składamy, formujemy focaccię. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Na cieście umieszczamy wymoczoną i osuszoną cebulkę, polewamy oliwą, spryskujemy wodą.
  • Pieczemy w rozgrzanym wraz z sauną piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do ok. 200 stopni C, kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 10 minut.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Focaccia z cebulą. Włoski klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj