Trwa ładowanie...
d1778n8
02-04-2021 09:40

Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?

Przepis

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.

d1778n8
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • włoszczyzna: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
Przepis
  • Flaki trzeba dokładnie oczyścić i obgotować. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut.
  • Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowane flaki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem.
  • Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka. Wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.
  • Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
  • Mięso wołowe wyjmujemy, flaki są gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1778n8
d1778n8
d1778n8
d1778n8
Więcej tematów
d1778n8