Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?
Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.
Czas przygotowania: |
- 1 kg surowych flaków wołowych
- 50 dkg wołowiny na wywar
- włoszczyzna: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
- dwa listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- Flaki trzeba dokładnie oczyścić i obgotować. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut.
- Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowane flaki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem.
- Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka. Wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.
- Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
- Mięso wołowe wyjmujemy, flaki są gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze