Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.

Tradycyjne polskie flaczkiTradycyjne polskie flaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • włoszczyzna: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przepis

  • Flaki trzeba dokładnie oczyścić i obgotować. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut.
  • Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowane flaki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem.
  • Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka. Wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.
  • Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
  • Mięso wołowe wyjmujemy, flaki są gotowe.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru