WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.

Tradycyjne polskie flaczkiTradycyjne polskie flaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • włoszczyzna: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przepis

  • Flaki trzeba dokładnie oczyścić i obgotować. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut.
  • Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowane flaki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem.
  • Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka. Wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.
  • Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
  • Mięso wołowe wyjmujemy, flaki są gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości