Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.

Tradycyjne polskie flaczkiTradycyjne polskie flaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • włoszczyzna: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przepis

  • Flaki trzeba dokładnie oczyścić i obgotować. Dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut.
  • Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać. Obgotowane flaki kroimy w cienkie plasterki i zalewamy wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiamy na małym gazie pod przykryciem.
  • Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka. Wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.
  • Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
  • Mięso wołowe wyjmujemy, flaki są gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇