WAŻNE
TERAZ

Kolumbijczycy w Polsce. Oto co mówią po zbrodni w Nowem

Flaki - lepszy smak niż nazwa

Niektórych zniechęca już nazwa, inni krzywią się na myśl o składzie tej potrawy. Jednak jej wielbicieli także nie brakuje, dlatego często pojawia się w menu przyjęć weselnych i innych rodzinnych uroczystości. Zdaniem dietetyków flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki, ale przed ich przyrządzeniem warto poznać kilka ważnych zasad.

Flaki - lepszy smak niż nazwa
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Polacy raczą się flakami już kilkaset lat. W XVIII wieku były bardzo popularnym „fast foodem”, sprzedawanym na ulicach miast. Kobietę handlującą tym przysmakiem pod warszawską kolumną Zygmunta sportretował nawet Jan Norblin.

Choć sposób ich przyrządzania zmieniał się przez wieki, głównym składnikiem potrawy mającej formę gęstej zupy były i są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka (wszystkie jego części: księgi, czepiec, żwacz i trawieniec – dwie ostatnie mają największą wartość kulinarną).

W naszym kraju najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe, jednak ostatnio zwolenników zyskuje potrwa przyrządzana z żołądków drobiowych. – Można również przygotować ją z podrobów jelenia, daniela czy łosia, istnieje też odmiana jarska tego dania, czyli flaki z boczniaków – wylicza Beata Majewska, dietetyk z Centrum Naturhouse.

Bogactwo składników

Flaki warto wprowadzać do jadłospisu, ponieważ są potrawą niskokaloryczną – 100 g zawiera zaledwie 80 kcal. – To także bogate źródło białka, witaminy B2, wapnia oraz żelaza, a także ważnego dla zdrowego wyglądu skóry kolagenu. Natomiast tłuszczu jest w tym daniu niewiele, bo tylko około 2 gramów – wyjaśnia Beata Majewska.

Składniki flaków są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko uczestniczy bezpośrednio lub pośrednio w prawie każdym procesie przemianie materii. Jest także składnikiem ścian komórek, krwi, limfy, enzymów, hormonów oraz ciał odpornościowych. Jednak należy pamiętać, że nadmierna ilość białka może nam również zaszkodzić i doprowadzić do chorób wątroby i nerek.

Witamina B2 (ryboflawina) uczestniczy przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka oraz dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym. – Ponadto jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz odpornościowego – tłumaczy Beata Majewska.

Materiał budulcowy

Wapń, którego flaki są bogatym źródłem, to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Bez niego nie możemy liczyć na prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. Wpływa także na obniżenie ciśnienia krwi. Żelazo odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez system immunologiczny. Reguluje również metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie.

Flaki wieprzowe zawierają także dużo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i zalecany jest w wielu chorobach, np. zapaleniu stawów. Jednak potrawa ma też wady. – Musimy uważać, ponieważ flaki wieprzowe zawierają duże ilości cholesterolu oraz więcej tłuszczu niż ich wołowy odpowiednik. Osoby chore na dnę moczanową powinny je omijać ze względu na dużą zawartość puryn – wyjaśnia dietetyk.

Przyrządzamy flaki

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy słoiki z gotowymi flakami, które po podgrzaniu możemy podać na stół. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie ich własnoręcznie. – Mamy wtedy pewność, że są dobrze oczyszczone i nie zawierają konserwantów czy substancji wzmacniających smak – tłumaczy dietetyk.

Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany. Na początku żołądki trzeba starannie umyć i moczyć przez 2-3 godziny. Po wyjęciu z wody tniemy je na mniejsze kawałki i za pomocą noża lub szczotki ryżowej zeskrobujemy szlam. Oczyszczone flaki powtórnie myjemy w ciepłej wodzie. Przygotowane podroby zalewamy czystą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy. Najlepiej powtórzyć tę czynność trzy razy, do ostatniego gotowania dodając liście laurowe. – Po ugotowaniu i ostygnięciu należy obciąć ciemne brzegi i pokroić flaki w paski. Do przygotowania potrawy wykorzystujemy tylko jasne fragmenty – radzi Beata Majewska.

Nie zapominajmy o ziołach

Po obróbce wstępnej zalewamy flaki wcześniej przygotowanym rosołem i gotujemy przez 2-3 godziny na małym ogniu. W razie ubywania płynu należy uzupełniać go wrzątkiem. Flaki muszą być miękkie. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy obrane i pokrojone w słupki jarzyny: seler, por, marchewkę i pietruszkę, z dodatkiem łyżki masła. Gdy są miękkie, przekładamy je razem z wywarem do flaczków. Możemy również wzbogacić smak potrawy posiekaną cebulą i czosnkiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy całość do miękkości warzyw (ok. 20 min). - Aby flaki były zdrowsze, warto dodać do nich zioła – sugeruje Beata Majewska.

Dietetycy radzą używać: zmielonego imbiru (ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie enzymów żołądkowych, łagodzi wzdęcia i mdłości), kolendry (działa tonizująco na żołądek, ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym, ma właściwości rozkurczające), gorczycy (ma działanie przeciwzapalne, pobudza trawienie), kminku (właściwości przeciwskurczowe i wiatropędne) oraz majeranku (reguluje trawienie).

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze