Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą
Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą to dość proste i pyszne danie. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 filety z kurczaka
- przyprawy do kurczaka: papryka czerwona, papryka chilli, majeranek, sól, pieprz)
- 4 cebule, poszatkowane w piórka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki sera mozzarella
- 3/4 szklanki bulionu
Nastaw piekarnik na 200 st. i przygotuj naczynie żaroodporne lub głębszą blaszkę. Filety z kurczaka natrzyj przyprawami i na rozgrzanej patelni (duży ogień), lekko naoliwionej usmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron. Ma się smażyć krótko. (w środku będzie surowy, ale dopiecze się w piekarniku). Usmażone filety przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła i oleju podsmażaj cebulkę, co jakiś czas mieszając. Na małym ogniu. Dodaj cukier oraz dopraw solą. Zamieszaj i smaż, aż nabierze złotej barwy i będzie miękka w środku. Zajmie Ci to około 20 minut. Część cebuli rozłóż na filetach, ułóż ser i ponownie przykryj resztą cebuli. Całość zalej bulionem i piecz około 30 minut, aż ser się porządnie zarumieni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze