Trwa ładowanie...
doc3rlf
oprac. Katarzyna Gileta
sliwkawegierka.pl

Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą

Przepis

Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą to dość proste i pyszne danie. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".

doc3rlf
3.2
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

śliwka węgierka
Źródło: śliwka węgierka
Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: papryka czerwona, papryka chilli, majeranek, sól, pieprz)
  • 4 cebule, poszatkowane w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki sera mozzarella
  • 3/4 szklanki bulionu
Przepis

Nastaw piekarnik na 200 st. i przygotuj naczynie żaroodporne lub głębszą blaszkę. Filety z kurczaka natrzyj przyprawami i na rozgrzanej patelni (duży ogień), lekko naoliwionej usmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron. Ma się smażyć krótko. (w środku będzie surowy, ale dopiecze się w piekarniku). Usmażone filety przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła i oleju podsmażaj cebulkę, co jakiś czas mieszając. Na małym ogniu. Dodaj cukier oraz dopraw solą. Zamieszaj i smaż, aż nabierze złotej barwy i będzie miękka w środku. Zajmie Ci to około 20 minut. Część cebuli rozłóż na filetach, ułóż ser i ponownie przykryj resztą cebuli. Całość zalej bulionem i piecz około 30 minut, aż ser się porządnie zarumieni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

35
16
Share
doc3rlf

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
Więcej tematów
doc3rlf