WP
sliwkawegierka.pl
22-10-2018 (11:59)

Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie śliwka węgierka
Podziel się

Filety z kurczaka z karmelizowaną cebulką i mozzarellą to dość proste i pyszne danie. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka Węgierka".

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: papryka czerwona, papryka chilli, majeranek, sól, pieprz)
  • 4 cebule, poszatkowane w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki sera mozzarella
  • 3/4 szklanki bulionu
Przepis

Nastaw piekarnik na 200 st. i przygotuj naczynie żaroodporne lub głębszą blaszkę. Filety z kurczaka natrzyj przyprawami i na rozgrzanej patelni (duży ogień), lekko naoliwionej usmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron. Ma się smażyć krótko. (w środku będzie surowy, ale dopiecze się w piekarniku). Usmażone filety przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła i oleju podsmażaj cebulkę, co jakiś czas mieszając. Na małym ogniu. Dodaj cukier oraz dopraw solą. Zamieszaj i smaż, aż nabierze złotej barwy i będzie miękka w środku. Zajmie Ci to około 20 minut. Część cebuli rozłóż na filetach, ułóż ser i ponownie przykryj resztą cebuli. Całość zalej bulionem i piecz około 30 minut, aż ser się porządnie zarumieni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP