Domowy smalczyk z fasoli i jabłka
Delikatny, aromatyczny i kremowy. Taki właśnie jest smalczyk z białej fasoli z cebulką i jabłkiem. Idealne zastąpi tradycyjną wersję tego smarowidła - jest równie pyszny, a dodatkowo zdrowszy, bo zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
puszka fasoli,
jabłko,
2 cebule,
3 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
kulka jałowca,
1/3 łyżeczki lubczyku,
1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
olej rzepakowy,
5 łyżek wody.
Fasolę odcedź, opłucz i zblenduj. Dodaj sól, pieprz, a na koniec dolej 5 łyżek wody i ponownie zmiksuj. Cebulkę i jabłko posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż je na odrobinie oleju. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kulkę jałowca, lubczyk i majeranek. Kiedy cebulka się zeszkli, a jabłko zmięknie, usuń przyprawy i dodaj do zmiksowanej fasoli. Włącz blender kilkukrotnie na kilka sekund. Połącz składniki, ale uważaj, by nie zamienić ich w papkę. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem, przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Smalczyk z fasoli i jabłka najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze