Trwa ładowanie...
d2o8spc
d2o8spc

Domowy smalczyk z fasoli i jabłka

Przepis

Delikatny, aromatyczny i kremowy. Taki właśnie jest smalczyk z białej fasoli z cebulką i jabłkiem. Idealne zastąpi tradycyjną wersję tego smarowidła - jest równie pyszny, a dodatkowo zdrowszy, bo zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu.

3.3
(10 głosów)
Oceń:
d2o8spc
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Domowy smalczyk z fasoli i jabłka
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Domowy smalczyk z fasoli i jabłka
Składniki

puszka fasoli,
jabłko,
2 cebule,
3 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
kulka jałowca,
1/3 łyżeczki lubczyku,
1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
olej rzepakowy,
5 łyżek wody.

Przepis

Fasolę odcedź, opłucz i zblenduj. Dodaj sól, pieprz, a na koniec dolej 5 łyżek wody i ponownie zmiksuj. Cebulkę i jabłko posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż je na odrobinie oleju. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kulkę jałowca, lubczyk i majeranek. Kiedy cebulka się zeszkli, a jabłko zmięknie, usuń przyprawy i dodaj do zmiksowanej fasoli. Włącz blender kilkukrotnie na kilka sekund. Połącz składniki, ale uważaj, by nie zamienić ich w papkę. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem, przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Smalczyk z fasoli i jabłka najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Domowy smalczyk z fasoli i jabłka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2o8spc

Podziel się opinią

8
5
Share
d2o8spc
d2o8spc

d2o8spc
d2o8spc
d2o8spc