Smalec
Smalec to tłuszcz zwierzęcy, który wykorzystuje się w sztuce kulinarnej na wiele sposobów. Niektórzy uwielbiają jego smak, inni nie lubią po niego sięgać.
Kiedyś gotowanie tradycyjnych dań kuchni polskiej nie mogło odbyć się bez smalcu. Na nim smażyło się kultowe dziś kotlety schabowe, w roztopionym smalcu kąpały się także pączki. W krajach słowiańskich oraz germańskich, smalec był także używany jako dodatek do pieczywa. Grubą pajdę chleba smarowano jeszcze grubszą warstwą tłuszczu. Taka kanapka dawała energię na długie godziny ciężkiej pracy.
Dziś o tłuszczach chcielibyśmy zapomnieć. Zdecydowanie rzadziej smażymy nasze potrawy, a jeśli już się na to decydujemy, używamy olejów roślinnych. W naszym kraju przybyło także osób, które są wegetarianami, co sprawiło, że przygotowywanie wielu dań nie odbywa się już w tradycyjny sposób. Co więcej, smażenie na smalcu okazało się zbyt kosztowne dla wielu masowych producentów żywności, dlatego zamieniono tłuszcz zwierzęcy na ten roślinny.
Raz na czas przychodzi nam jednak ochota na to, by skosztować smalcu lub użyć go do przyrządzania tradycyjnych potraw. Jeśli tylko nie robimy tego zbyt często, jedzenie smalcu nie zaszkodzi nam, może nawet wspomóc nasze zdrowie. Ponad 50 proc. tłuszczu zawartego w smalcu to tzw. tłuszcze zdrowe, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Smalec – smażenie
Sami dietetycy przekonują, że na smalcu warto smażyć nasze potrawy. Dlaczego? Ponieważ smalec ma zdecydowanie wyższą temperaturę dymienia niż większość olejów roślinnych. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia oraz obróbki termicznej wymagającej wysokich temperatur. Co więcej, smalec charakteryzuje się większą zawartością tłuszczów nasyconych, a to oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak chociażby olej rzepakowy.
Warto także wspomnieć o tym, że wielu wykwalifikowanych kucharzu uważa, że potrawy smażone na smalcu smakują lepiej. Przypominamy, że nasze babcie czy mamy tradycyjnego schabowego zawsze smażyły właśnie na smalcu.
Smalec jako dodatek do kanapek
Wiele osób uwielbia także używać smalcu jako dodatku do kanapek. Wtedy taka pasta ubogacana jest solą, kawałkami kiełbasy, boczkiem, cebulą, a czasami nawet skwarkami. Bardzo znany jest także przepis na smalec z dodatkiem jabłka. Kiedyś wszystkie gospodynie domowy przygotowywały takie specjały.