Czekoladowe kokosanki. Prosty sposób na domowe słodycze
Kokosanki są pyszne i proste. Możemy je przygotować od podstaw lub wykorzystać kawałki "suchych" ciast - biszkoptów, murzynków babek. Na blogu "Dailycooking" znajdziecie kilka smakowitych wariantów tych ciasteczek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Polewa z czekolady:
200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki.
Całe jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem razem z cukrem, wlać mleko i olej - całość połączyć. Mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.)
Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto należy wystudzić, pokroić w dowolnej wielkości kostki. Następnie zanurzyć w polewie czekoladowej, aż ciasto nasączy się nią. Po wyjęciu obsypać wiórkami kokosowymi. Najlepszym sposobem jest wsypanie wiórków do miseczki i obtaczanie dokładnie i ze wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze