Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Czekoladowe kokosanki. Prosty sposób na domowe słodycze

Przepis

Kokosanki są pyszne i proste. Możemy je przygotować od podstaw lub wykorzystać kawałki "suchych" ciast - biszkoptów, murzynków babek. Na blogu "Dailycooking" znajdziecie kilka smakowitych wariantów tych ciasteczek.

1.8
(6 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Dailycooking
Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml oleju
  • 170 ml mleka
  • 40 g gorzkiego kakao

Polewa z czekolady:
200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki.

Przepis

Całe jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem razem z cukrem, wlać mleko i olej - całość połączyć. Mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.)
Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Upieczone ciasto należy wystudzić, pokroić w dowolnej wielkości kostki. Następnie zanurzyć w polewie czekoladowej, aż ciasto nasączy się nią. Po wyjęciu obsypać wiórkami kokosowymi. Najlepszym sposobem jest wsypanie wiórków do miseczki i obtaczanie dokładnie i ze wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta.

Czekoladowe kokosanki. Prosty sposób na domowe słodycze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy