Trwa ładowanie...
d1h2izk

Czekoladowe kokosanki. Prosty sposób na domowe słodycze

Przepis

Kokosanki są pyszne i proste. Możemy je przygotować od podstaw lub wykorzystać kawałki "suchych" ciast - biszkoptów, murzynków babek. Na blogu "Dailycooking" znajdziecie kilka smakowitych wariantów tych ciasteczek.

1.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml oleju
  • 170 ml mleka
  • 40 g gorzkiego kakao

Polewa z czekolady:
200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki.

Przepis

Całe jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem razem z cukrem, wlać mleko i olej - całość połączyć. Mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.)
Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Upieczone ciasto należy wystudzić, pokroić w dowolnej wielkości kostki. Następnie zanurzyć w polewie czekoladowej, aż ciasto nasączy się nią. Po wyjęciu obsypać wiórkami kokosowymi. Najlepszym sposobem jest wsypanie wiórków do miseczki i obtaczanie dokładnie i ze wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta.

Czekoladowe kokosanki. Prosty sposób na domowe słodycze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1h2izk

Podziel się opinią

8
5
Share
d1h2izk
d1h2izk
d1h2izk
d1h2izk
Więcej tematów
d1h2izk