Kakaowa dawka szczęścia

Od chwili, gdy trafiło do Europy, kakao robi niesamowitą furorę. Jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, lodów i deserów, ale przede wszystkim czekolady. Pijemy je rozpuszczone w mleku, zjadamy w ciasteczkach. Doskonale sprawdza się w daniach i napojach serwowanych na gorąco i na zimno. Kakaowy proszek, a także całe ziarna, można wykorzystać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8"Produkt bogów"

Obraz
© 123RF.COM

Od chwili, gdy trafiło do Europy, kakao robi niesamowitą furorę. Jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, lodów i deserów, ale przede wszystkim czekolady. Pijemy je rozpuszczone w mleku, zjadamy w ciasteczkach. Doskonale sprawdza się w daniach i napojach serwowanych na gorąco i na zimno. Kakaowy proszek, a także całe ziarna można wykorzystać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje.

/ 8Kakaowiec - skarb natury

Obraz
© 123RF.COM

Nie można zapominać o właściwościach ziarna kakaowca. Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie, a także źródło chromu, potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Kakao, jako jedyna roślina na świecie, zawiera substancję o nazwie anandamid, który wywołuje uczucie euforii. Anandamid jest związkiem, który jest naturalnie produkowanym w organizmie po wysiłku fizycznym i jest uwalniany, gdy czujemy się wyjątkowo dobrze.

/ 8Gorzki smak idealny do owoców

Obraz
© Fotolia

Kakao samo w sobie ma gorzki smak, ale w połączeniu ze słodkimi owocami świetnie sprawdzi się w koktajlach nadając im pyszny czekoladowy aromat. Oto przepis na koktajl truskawkowo-czekoladowy. Potrzebne nam będą: szklanka mleka, dwa banany, szklanka umytych i pozbawionych szypułek truskawek, trzy łyżki kakao w proszku. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli napój jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka.

/ 8Kakaowe mleko

Obraz
© 123RF.COM

Kakaowe napoje uwielbiają niemal wszyscy. Jednym z najsmaczniejszych jest tzw. mleko czekoladowe, które łatwo przygotować w domu. Mogą je pić nawet osoby nietolerujące laktozy, bo... wbrew nazwie, nie zawiera ono mleka. Przygotujmy: szklankę zimnej wody, łyżkę masła kakaowego, dwie łyżki kakao w proszku, dwie łyżki brązowego cukru. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy od razu, by napój się nie rozwarstwił.

/ 8Kakaowy koktajl

Obraz
© 123RF.COM

Shake czekoladowo-miętowy to doskonała propozycja na upalne dni. Nie tylko orzeźwia, ale także poprawia humor i dodaje energii. Składniki: dwa duże, schłodzone banany, szklanka wody, dwie łyżki kakao, kilka kropli ekstraktu miętowego, dwie łyżki miodu i lód. Wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy jednolity gęsty płyn. Do smaku napój możemy dosłodzić i dodać kilka kropli cytryny.

/ 8Kakaowe ciacho

Obraz
© 123RF.COM

Z surowego, mielonego kakao możemy przygotować również ciasta. Np. intensywne w smaku, wspaniałe brownie z surowego kakao. Potrzebujemy po pół szklanki: kakao w proszku, pokruszonych ziaren kakaowca, daktyli i orzechów włoskich. Daktyle, orzechy i kakao w proszku miksujemy na jednolitą masę, którą schładzamy w lodówce przez kilkanaście minut. Następnie dodajemy pokruszone ziarna i dokładnie mieszamy. Wszystko rozwałkowujemy, podsypując mielonym kakao. Nie pieczemy. Wkładamy do lodówki i po godzinie kroimy na kawałki.

/ 8Kakaowe praliny

Obraz
© Fotolia

Trufle to jeden z najbardziej znanych kakaowych smakołyków. Są one proste do przygotowania i nie trzeba ich gotować ani piec. Do przygotowania trufli używamy m.in. masy kakaowej, która jest dostępna w sklepach z orientalną żywnością. To surowe, mielone ziarno kakaowca, z dodatkiem występujących w tej roślinie tłuszczów. Najczęściej pochodzi z Peru, jest ekologiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania trufli potrzebne nam będą: pół szklanki masy kakaowej, pięć łyżek kakao w proszku, kilka posiekanych fig, dwie łyżki masła, szklanka rodzynek. Pastę z kakaowca rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao w proszku, figi, masło i szczyptę soli. Miksujemy dokładnie, dodajemy rodzynki i formujemy małe kulki, obtaczając je w sproszkowanym kakao. Wkładamy na 15 minut do lodówki, by masa stwardniała.

/ 8Ziarna kakaowca

Obraz
© Shutterstock.com

W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić także nierozdrobnione ziarna kakaowca. To naturalna, odżywcza przekąska o bogatych walorach smakowych i dużej wartości energetycznej. Ziarna są one poddane odpowiedniej fermentacji, poprawia ich smak i sprawia, że stają się łatwiej przyswajalne. Takie ziarna, w całości, możemy dodawać do musli, owsianek czy deserów.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości