Kakaowa dawka szczęścia
Od chwili, gdy trafiło do Europy, kakao robi niesamowitą furorę. Jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, lodów i deserów, ale przede wszystkim czekolady. Pijemy je rozpuszczone w mleku, zjadamy w ciasteczkach. Doskonale sprawdza się w daniach i napojach serwowanych na gorąco i na zimno. Kakaowy proszek, a także całe ziarna, można wykorzystać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje.
"Produkt bogów"
Od chwili, gdy trafiło do Europy, kakao robi niesamowitą furorę. Jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, lodów i deserów, ale przede wszystkim czekolady. Pijemy je rozpuszczone w mleku, zjadamy w ciasteczkach. Doskonale sprawdza się w daniach i napojach serwowanych na gorąco i na zimno. Kakaowy proszek, a także całe ziarna można wykorzystać na wiele sposobów. Oto nasze propozycje.
Kakaowiec - skarb natury
Nie można zapominać o właściwościach ziarna kakaowca. Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie, a także źródło chromu, potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Kakao, jako jedyna roślina na świecie, zawiera substancję o nazwie anandamid, który wywołuje uczucie euforii. Anandamid jest związkiem, który jest naturalnie produkowanym w organizmie po wysiłku fizycznym i jest uwalniany, gdy czujemy się wyjątkowo dobrze.
Gorzki smak idealny do owoców
Kakao samo w sobie ma gorzki smak, ale w połączeniu ze słodkimi owocami świetnie sprawdzi się w koktajlach nadając im pyszny czekoladowy aromat. Oto przepis na koktajl truskawkowo-czekoladowy. Potrzebne nam będą: szklanka mleka, dwa banany, szklanka umytych i pozbawionych szypułek truskawek, trzy łyżki kakao w proszku. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli napój jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka.
Kakaowe mleko
Kakaowe napoje uwielbiają niemal wszyscy. Jednym z najsmaczniejszych jest tzw. mleko czekoladowe, które łatwo przygotować w domu. Mogą je pić nawet osoby nietolerujące laktozy, bo... wbrew nazwie, nie zawiera ono mleka. Przygotujmy: szklankę zimnej wody, łyżkę masła kakaowego, dwie łyżki kakao w proszku, dwie łyżki brązowego cukru. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy od razu, by napój się nie rozwarstwił.
Kakaowy koktajl
Shake czekoladowo-miętowy to doskonała propozycja na upalne dni. Nie tylko orzeźwia, ale także poprawia humor i dodaje energii. Składniki: dwa duże, schłodzone banany, szklanka wody, dwie łyżki kakao, kilka kropli ekstraktu miętowego, dwie łyżki miodu i lód. Wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy jednolity gęsty płyn. Do smaku napój możemy dosłodzić i dodać kilka kropli cytryny.
Kakaowe ciacho
Z surowego, mielonego kakao możemy przygotować również ciasta. Np. intensywne w smaku, wspaniałe brownie z surowego kakao. Potrzebujemy po pół szklanki: kakao w proszku, pokruszonych ziaren kakaowca, daktyli i orzechów włoskich. Daktyle, orzechy i kakao w proszku miksujemy na jednolitą masę, którą schładzamy w lodówce przez kilkanaście minut. Następnie dodajemy pokruszone ziarna i dokładnie mieszamy. Wszystko rozwałkowujemy, podsypując mielonym kakao. Nie pieczemy. Wkładamy do lodówki i po godzinie kroimy na kawałki.
Kakaowe praliny
Trufle to jeden z najbardziej znanych kakaowych smakołyków. Są one proste do przygotowania i nie trzeba ich gotować ani piec. Do przygotowania trufli używamy m.in. masy kakaowej, która jest dostępna w sklepach z orientalną żywnością. To surowe, mielone ziarno kakaowca, z dodatkiem występujących w tej roślinie tłuszczów. Najczęściej pochodzi z Peru, jest ekologiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania trufli potrzebne nam będą: pół szklanki masy kakaowej, pięć łyżek kakao w proszku, kilka posiekanych fig, dwie łyżki masła, szklanka rodzynek. Pastę z kakaowca rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao w proszku, figi, masło i szczyptę soli. Miksujemy dokładnie, dodajemy rodzynki i formujemy małe kulki, obtaczając je w sproszkowanym kakao. Wkładamy na 15 minut do lodówki, by masa stwardniała.
Ziarna kakaowca
W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić także nierozdrobnione ziarna kakaowca. To naturalna, odżywcza przekąska o bogatych walorach smakowych i dużej wartości energetycznej. Ziarna są one poddane odpowiedniej fermentacji, poprawia ich smak i sprawia, że stają się łatwiej przyswajalne. Takie ziarna, w całości, możemy dodawać do musli, owsianek czy deserów.
AD/mp/WP Kuchnia