Trwa ładowanie...
d1funbo
d1funbo

Ciasto pianka na herbatnikach

Przepis

Proste słodkości bez pieczenia to rozwiązanie dla osób, które nie lubią kombinować w kuchni lub nie mają piekarnika. Lekka pianka to propozycja idealna do kawy lub dla dzieci. To świetny sposób na wykorzystanie białek, których nie wykorzystaliśmy do innych przepisów.

2.9
(20 głosów)
Oceń:
d1funbo
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasto pianka na herbatnikach
iStock
Ciasto pianka na herbatnikach
Składniki
  • 230 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 120 ml śmietanki 30 proc.
  • 4 białka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • 20 herbatników
  • czekolada deserowa do dekoracji
Przepis

Formę (o wymiarach 23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciasno całe herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem. Żelatynę zalać wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać przez pół minuty, aby się rozpuściła.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć stopniowo z lekko przestudzoną żelatyną. Tak powstałą pianę wymieszać z masą serową i całość wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki. Wstawić do lodówki, aby masa się ścięła.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokroić - każdy kawałek powinien wyznaczać nam konkretny herbatnik. Kawałki zanurzać w czekoladzie i odstawiać do zastygnięcia.

Ciasto można przygotować także bez dodatku czekolady lub najpierw wylać piankową masę do formy, następnie dodać czekoladę i całość pokryć herbatnikami.

Ciasto pianka na herbatnikach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1funbo

Podziel się opinią

21
14
Share
d1funbo
d1funbo

d1funbo
d1funbo
d1funbo