Ciasto pianka na herbatnikach
Proste słodkości bez pieczenia to rozwiązanie dla osób, które nie lubią kombinować w kuchni lub nie mają piekarnika. Lekka pianka to propozycja idealna do kawy lub dla dzieci. To świetny sposób na wykorzystanie białek, których nie wykorzystaliśmy do innych przepisów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 230 g serka homogenizowanego naturalnego
- 120 ml śmietanki 30 proc.
- 4 białka
- 90 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek wody
- 20 herbatników
- czekolada deserowa do dekoracji
Formę (o wymiarach 23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciasno całe herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem. Żelatynę zalać wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać przez pół minuty, aby się rozpuściła.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć stopniowo z lekko przestudzoną żelatyną. Tak powstałą pianę wymieszać z masą serową i całość wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki. Wstawić do lodówki, aby masa się ścięła.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokroić - każdy kawałek powinien wyznaczać nam konkretny herbatnik. Kawałki zanurzać w czekoladzie i odstawiać do zastygnięcia.
Ciasto można przygotować także bez dodatku czekolady lub najpierw wylać piankową masę do formy, następnie dodać czekoladę i całość pokryć herbatnikami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze