Cukier trzcinowy – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Cukier trzcinowy uznawany jest za lepszy odpowiednik popularnego w Polsce cukru białego. Ma charakterystyczną złotobrązową barwę, jest produkowany z trzciny cukrowej, a nie buraka, dlatego ma więcej wartości odżywczych. Cukier trzcinowy to ulubieniec osób dbających o linię. Czy warto jednak zamienić cukier biały na trzcinowy?

Cukier trzcinowy uznawany jest za zdrowszy odpowiednik cukru białego, charakteryzuje się złotobrązową barwą
Źródło zdjęć: © pexels.com
Andżelika Kolebuk
SKOMENTUJ

Cukier trzcinowy – charakterystyka

Cukier trzcinowy pochodzi z Nowej Gwinei, gdzie zaczęto go produkować już 8000 lat p.n.e. Później wyrób z trzciny cukrowej zaczął pojawiać się także w Polinezji i na Filipinach, a stamtąd trafił aż do Chin, Indochin i Indii. Dlatego cukier trzcinowy jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskich (występuje pod angielską nazwą jaggery), a także meksykańskich (piloncillo).

W Polsce cukier trzcinowy nie jest aż tak znany, jak cukier biały, ale dzięki trendowi promującemu zdrowe i świadomie żywienie, staje się coraz częściej wybieranym słodzikiem. Jest tak m.in. dlatego, że cukier trzcinowy uchodzi za bogatszy w wartościowe składniki odżywcze odpowiednik białego kryształu.

Cukier trzcinowy – czym różni się od białego i brązowego?

Zarówno biały, jak i brązowy cukier produkowane są z buraka cukrowego. W trakcie obróbki wytrąca się z niego melasę i kryształki, dzięki czemu otrzymujemy znany nam kryształ. Produkcja cukru brązowego różni się tym, że ponownie dodaje się do niej melasę i osusza kryształki, co powoduje, że produkt końcowy uzyskuje brązową barwę. Niestety, poza kolorem niewiele różni go od białego kolegi, który uchodzi za wroga zdrowego żywienia.

Inaczej sprawa ma się z cukrem trzcinowym. To tzw. cukier nierafinowany. Powstaje z trzciny cukrowej, a nie buraków, natomiast w procesie produkcji nie oddziela się melasy ani kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w składniki odżywcze.

Cukier trzcinowy – wartości odżywcze

W cukrze trzcinowym znajdziemy np. żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza, czyli tzw. cukier prosty, który powoduje szybki wzrost indeksu glikemicznego w organizmie, a następnie – po ok. 1-2 godzinach – błyskawiczny jego spadek. W praktyce skutkuje to szybkim wzrostem energii i równie szybkim spadkiem. Taka huśtawka powoduje także wzrost apetytu i spotęgowanie uczucia głodu. Z cukrem trzcinowym powinniśmy zatem, podobnie jak z innymi słodkościami, postępować ostrożnie i przestrzegać dziennego zapotrzebowania.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie cukru w codziennej diecie do 25 gramów w przypadku kobiet, czyli do ok. 5 łyżeczek. Mężczyźni natomiast mogą pozwolić sobie na nieco więcej słodkości w diecie, dla nich bowiem dzienna dawka nie powinna przekraczać 38 gramów, czyli 8 łyżeczek.

Warto przy tym pamiętać, że cukier dostarczamy naszemu organizmowi w najrozmaitszych postaciach, np. jako cukier trzcinowy, nie tylko dosypując go do kawy czy herbaty. Występuje w napojach, jogurtach, pieczywie i wielu innych produktach. Zdrowy cukier (fruktozę)
znajdziemy natomiast w warzywach i owocach.

Cukier trzcinowy – zastosowanie w kuchni

Szukając urozmaicenia w diecie, warto wypróbować dodawanie cukru trzcinowego zamiast innych słodzików do przetworów, takich jak np. konfitury. Do wiosennego jadłospisu można dodać także domową lemoniadę przygotowaną z odrobiną cukru trzcinowego. Wieczorem natomiast można skusić się na orzeźwiające mohjito ze świeżą miętą i łyżeczką cukru trzcinowego. Oto jak przyrządzić takie mohjito.

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru