Cukier trzcinowy – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Cukier trzcinowy uznawany jest za lepszy odpowiednik popularnego w Polsce cukru białego. Ma charakterystyczną złotobrązową barwę, jest produkowany z trzciny cukrowej, a nie buraka, dlatego ma więcej wartości odżywczych. Cukier trzcinowy to ulubieniec osób dbających o linię. Czy warto jednak zamienić cukier biały na trzcinowy?

Cukier trzcinowy uznawany jest za zdrowszy odpowiednik cukru białego, charakteryzuje się złotobrązową barwą
Źródło zdjęć: © pexels.com
Andżelika Kolebuk

Cukier trzcinowy – charakterystyka

Cukier trzcinowy pochodzi z Nowej Gwinei, gdzie zaczęto go produkować już 8000 lat p.n.e. Później wyrób z trzciny cukrowej zaczął pojawiać się także w Polinezji i na Filipinach, a stamtąd trafił aż do Chin, Indochin i Indii. Dlatego cukier trzcinowy jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskich (występuje pod angielską nazwą jaggery), a także meksykańskich (piloncillo).

W Polsce cukier trzcinowy nie jest aż tak znany, jak cukier biały, ale dzięki trendowi promującemu zdrowe i świadomie żywienie, staje się coraz częściej wybieranym słodzikiem. Jest tak m.in. dlatego, że cukier trzcinowy uchodzi za bogatszy w wartościowe składniki odżywcze odpowiednik białego kryształu.

Cukier trzcinowy – czym różni się od białego i brązowego?

Zarówno biały, jak i brązowy cukier produkowane są z buraka cukrowego. W trakcie obróbki wytrąca się z niego melasę i kryształki, dzięki czemu otrzymujemy znany nam kryształ. Produkcja cukru brązowego różni się tym, że ponownie dodaje się do niej melasę i osusza kryształki, co powoduje, że produkt końcowy uzyskuje brązową barwę. Niestety, poza kolorem niewiele różni go od białego kolegi, który uchodzi za wroga zdrowego żywienia.

Inaczej sprawa ma się z cukrem trzcinowym. To tzw. cukier nierafinowany. Powstaje z trzciny cukrowej, a nie buraków, natomiast w procesie produkcji nie oddziela się melasy ani kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w składniki odżywcze.

Cukier trzcinowy – wartości odżywcze

W cukrze trzcinowym znajdziemy np. żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza, czyli tzw. cukier prosty, który powoduje szybki wzrost indeksu glikemicznego w organizmie, a następnie – po ok. 1-2 godzinach – błyskawiczny jego spadek. W praktyce skutkuje to szybkim wzrostem energii i równie szybkim spadkiem. Taka huśtawka powoduje także wzrost apetytu i spotęgowanie uczucia głodu. Z cukrem trzcinowym powinniśmy zatem, podobnie jak z innymi słodkościami, postępować ostrożnie i przestrzegać dziennego zapotrzebowania.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie cukru w codziennej diecie do 25 gramów w przypadku kobiet, czyli do ok. 5 łyżeczek. Mężczyźni natomiast mogą pozwolić sobie na nieco więcej słodkości w diecie, dla nich bowiem dzienna dawka nie powinna przekraczać 38 gramów, czyli 8 łyżeczek.

Warto przy tym pamiętać, że cukier dostarczamy naszemu organizmowi w najrozmaitszych postaciach, np. jako cukier trzcinowy, nie tylko dosypując go do kawy czy herbaty. Występuje w napojach, jogurtach, pieczywie i wielu innych produktach. Zdrowy cukier (fruktozę)
znajdziemy natomiast w warzywach i owocach.

Cukier trzcinowy – zastosowanie w kuchni

Szukając urozmaicenia w diecie, warto wypróbować dodawanie cukru trzcinowego zamiast innych słodzików do przetworów, takich jak np. konfitury. Do wiosennego jadłospisu można dodać także domową lemoniadę przygotowaną z odrobiną cukru trzcinowego. Wieczorem natomiast można skusić się na orzeźwiające mohjito ze świeżą miętą i łyżeczką cukru trzcinowego. Oto jak przyrządzić takie mohjito.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥