Cukier trzcinowy – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Cukier trzcinowy uznawany jest za lepszy odpowiednik popularnego w Polsce cukru białego. Ma charakterystyczną złotobrązową barwę, jest produkowany z trzciny cukrowej, a nie buraka, dlatego ma więcej wartości odżywczych. Cukier trzcinowy to ulubieniec osób dbających o linię. Czy warto jednak zamienić cukier biały na trzcinowy?

Cukier trzcinowy uznawany jest za zdrowszy odpowiednik cukru białego, charakteryzuje się złotobrązową barwą
Źródło zdjęć: © pexels.com
Andżelika Kolebuk
SKOMENTUJ

Cukier trzcinowy – charakterystyka

Cukier trzcinowy pochodzi z Nowej Gwinei, gdzie zaczęto go produkować już 8000 lat p.n.e. Później wyrób z trzciny cukrowej zaczął pojawiać się także w Polinezji i na Filipinach, a stamtąd trafił aż do Chin, Indochin i Indii. Dlatego cukier trzcinowy jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskich (występuje pod angielską nazwą jaggery), a także meksykańskich (piloncillo).

W Polsce cukier trzcinowy nie jest aż tak znany, jak cukier biały, ale dzięki trendowi promującemu zdrowe i świadomie żywienie, staje się coraz częściej wybieranym słodzikiem. Jest tak m.in. dlatego, że cukier trzcinowy uchodzi za bogatszy w wartościowe składniki odżywcze odpowiednik białego kryształu.

Cukier trzcinowy – czym różni się od białego i brązowego?

Zarówno biały, jak i brązowy cukier produkowane są z buraka cukrowego. W trakcie obróbki wytrąca się z niego melasę i kryształki, dzięki czemu otrzymujemy znany nam kryształ. Produkcja cukru brązowego różni się tym, że ponownie dodaje się do niej melasę i osusza kryształki, co powoduje, że produkt końcowy uzyskuje brązową barwę. Niestety, poza kolorem niewiele różni go od białego kolegi, który uchodzi za wroga zdrowego żywienia.

Inaczej sprawa ma się z cukrem trzcinowym. To tzw. cukier nierafinowany. Powstaje z trzciny cukrowej, a nie buraków, natomiast w procesie produkcji nie oddziela się melasy ani kryształków, dzięki czemu jest bogatszy w składniki odżywcze.

Cukier trzcinowy – wartości odżywcze

W cukrze trzcinowym znajdziemy np. żelazo, magnez, potas i wapń. Jednak głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza, czyli tzw. cukier prosty, który powoduje szybki wzrost indeksu glikemicznego w organizmie, a następnie – po ok. 1-2 godzinach – błyskawiczny jego spadek. W praktyce skutkuje to szybkim wzrostem energii i równie szybkim spadkiem. Taka huśtawka powoduje także wzrost apetytu i spotęgowanie uczucia głodu. Z cukrem trzcinowym powinniśmy zatem, podobnie jak z innymi słodkościami, postępować ostrożnie i przestrzegać dziennego zapotrzebowania.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie cukru w codziennej diecie do 25 gramów w przypadku kobiet, czyli do ok. 5 łyżeczek. Mężczyźni natomiast mogą pozwolić sobie na nieco więcej słodkości w diecie, dla nich bowiem dzienna dawka nie powinna przekraczać 38 gramów, czyli 8 łyżeczek.

Warto przy tym pamiętać, że cukier dostarczamy naszemu organizmowi w najrozmaitszych postaciach, np. jako cukier trzcinowy, nie tylko dosypując go do kawy czy herbaty. Występuje w napojach, jogurtach, pieczywie i wielu innych produktach. Zdrowy cukier (fruktozę)
znajdziemy natomiast w warzywach i owocach.

Cukier trzcinowy – zastosowanie w kuchni

Szukając urozmaicenia w diecie, warto wypróbować dodawanie cukru trzcinowego zamiast innych słodzików do przetworów, takich jak np. konfitury. Do wiosennego jadłospisu można dodać także domową lemoniadę przygotowaną z odrobiną cukru trzcinowego. Wieczorem natomiast można skusić się na orzeźwiające mohjito ze świeżą miętą i łyżeczką cukru trzcinowego. Oto jak przyrządzić takie mohjito.

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc