WP
WP

Barszcz ukraiński jak sprzed lat. Pożywny i smaczny - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Przepisy tradycyjne
Podziel się

"Wszystkie dodatki w tej zupie, sprawiają, że danie jest bardzo treściwe i z pewnością zaspokoi nasz głód. Świeże pomidory duszone na maśle, cebula tarta bezpośrednio do zupy, czy dodatek grzybów suszonych wspaniale podkreślają smak barszczu" - czytamy na blogu "Przepisy Tradycyjne".

Składniki
  • Opcjonalnie odrobina kwaśnej śmietany
  • Pęczek koperku i natki pietruszki
  • 3 szt. jajek
  • 500 g pomidorów
  • 400 g białej fasoli
  • Pół główki kapusty włoskiej (do prawie gotowego barszczu)
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 2 szt. liścia laurowego
  • Ćwiartka główki kapusty włoskiej (do rosołu)
  • 200 g buraczków startych na grubych oczkach
  • 6 szt. suszonych borowików
  • 2 szt. cebuli
  • 1 szt. pietruszki
  • 100 g selera
  • 2 szt. marchewek
  • 250 g szpondra wieprzowego
Przepis

Najpierw przygotowuję rosół: do większego garnka wlewam 2,5 litra wody i dodaję zagotowaniu wody mięso i warzywa. Dodaję grzybki suszone, buraki tarte. Obraną cebulę opalam na palniku i również wrzucam do zupy. Zmniejszam ogień na mały i pozwalam rosołowi się gotować, koniecznie pod pokrywką i na bardzo małym ogniu. Rosół jest gotowy, gdy warzywa i mięso są miękkie. W międzyczasie zdejmuję szumowiny. Gotowanie rosołu zajmie ok. 2 godzin. W trakcie gotowania rosołu, przygotowuję kapustę, tj. gotuję ją pod przykryciem z dodatkiem 1 szklanki wody. Następnie na rozgrzaną patelnię daję masło i pokrojone w ćwiartki pomidory. Duszę pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu pomidorów przecieram je przez sito, w celu uzyskania gładkiego kremu i pozbyciu się pestek, które później mogą tylko przeszkadzać.
Pół świeżej cebuli trę na tarce o małych oczkach. Dodaję przetartą cebulę bezpośrednio do zupy.
Na dużej patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, poszatkowany koperek oraz pietruszkę. Po zarumienieniu wyłączam gaz i odstawiam na bok. Gdy mam już gotowy rosół, wyciągam z niego mięso, pietruszkę, selera i cebulę. Reszta warzyw zostaje. Mięso kroję na mniejsze kawałki i wrzucam z powrotem do rosołu. Do rosołu dodaję również odcedzoną, ugotowaną kapustę, krem z pomidorów, fasolę, podsmażoną kiełbaskę z boczkiem. Mieszam i doprawiam: solą i pieprzem.
Barszcz jest gotowy. Ale, jeśli lubisz zupy zabielane śmietaną, możesz na koniec dolać 3/4 szklanki śmietany: najpierw rozbij ją widelcem albo trzepaczką z odrobiną gorącej zupy i później wlej całość do garnka. Po wlaniu śmietany jeszcze raz zamieszaj. Barszcz ukraiński możesz podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz też: pierogi z morelami według przepisu z 1910 roku

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP