Trwa ładowanie...
d4jz9ku
d4jz9ku

Barszcz z ziemniakami według Ewy Wachowicz

Przepis

Smakowity barszczyk z tłuczonymi ziemniakami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Zupa ma idealnie wyważony słodko-kwaśny smak i jest niezwykle delikatna. Dzięki śmietance barszcz ma aksamitną konsystencję. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz.

3.2
(11 głosów)
Oceń:
d4jz9ku
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Barszcz z ziemniakami według Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Składniki

● 1 kg buraków ćwikłowych
● 2 marchewki
● 1 pietruszka
● ½ selera
● 4 ząbki czosnku
● 2 l wody, która została po ugotowaniu boczku
● 4 łyżki śmietany 30 proc.
● 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
● sól
● pieprz

Do podania:
● tłuczone ziemniaki
● smażona cebulka
● natka pietruszki

Przepis

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4jz9ku
Barszcz z ziemniakami według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3
Share
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku
d4jz9ku