Barszcz z ziemniakami według Ewy Wachowicz
Smakowity barszczyk z tłuczonymi ziemniakami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Zupa ma idealnie wyważony słodko-kwaśny smak i jest niezwykle delikatna. Dzięki śmietance barszcz ma aksamitną konsystencję. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
● 1 kg buraków ćwikłowych
● 2 marchewki
● 1 pietruszka
● ½ selera
● 4 ząbki czosnku
● 2 l wody, która została po ugotowaniu boczku
● 4 łyżki śmietany 30 proc.
● 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
● sól
● pieprz
Do podania:
● tłuczone ziemniaki
● smażona cebulka
● natka pietruszki
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze